Ca sa mai evitam dulciurile si deserturile putin, trecem la o mancare nemaipomenit de gustoasa, mie cel putin asa mi s-a parut  si ca dovada, am gatit-o de 2 ori in aceeasi saptamana, parca nu ma saturasem detot prima oara.

MANCARE DE CIUPERCI CU BACON SI SMANTANA


mancare-de-ciuperci


Pentru aceasta reteta aveti nevoie de 500 gr ciuperci la alegere, [eu am folosit pleurotus,  4 linguri de orez, 1 ceapa mare, 1 catel de usturoi mare, 1 legatura de patrunjel, 1 varf de cutit piper alb, 100 gr bacon, 200 smantana, 3-4 linguri de ulei.


  1-Pentru inceput tocam ciupercile spalate si curatate, in bucati mari, tocam marunt ceapa, si patrunjelul verde, si taiem cubuleye baconul...


ciuopercile


zarzavaturile


2- Intr-o tigaie,  rumenim in ulei ciupercile, ceapa si usturoiul pisat. Daca ciupercile sunt foarte apoase, calim putin ceapa si usturoiul, apoi adaugam ciupercile, daca sunt mai uscatele, putem sa le punem de la inceput, dar trebuie sa amestecam pe foc sa nu le lipeasca 2-3 minute dupa ce scade apa.


prajirea


3-Dupa ce s-au muiat si rumenit , adaugam 1 cana si jumatate de apa si 4 linguri de orez, si lasam sa fiarba la foc mic, cca 20-30 de minute in functie de orezul folosit.


fierberea-orezului


4-Dupa 20 de minute se pune la fiert si baconul taiat cubulete, patrunjelul, piperul, si se sareaza dupa gust.


condimentarea


5-Dupa ce a fiert orezul bine, se toarna si smantana, si se amesteca pe foc cca 4-5 minute, pana se resoarbe toata apa in exces.


smantana


mancarea-de-ciuperci-cu-bacon


Se serveste calda cu paine.



Pofta buna!



Buna ziua!  De curand am fost "clasata" in randul prediabeticilor, cu glicemia oscilanta intre 100 si 120, asa ca am inceput sa iau masuri si ca sa nu ajung diabetica, am taiat zaharul din alimentatie [tocmai eu, ironia sortii], dar nu in totalitate si amidonul.

 COZONAC PENTRU DIABETICI


 cozonac-diabetici

Deci reteta contine datorita amidonului din faina destui carbohidrati, ceea ce inseamna este recomandata prediabeticilor si diabeticilor cu nivel de glicemie relativ scazut, nu este recomandata celor carora dr. le-a interzis consumul de paine alba si paste fainoase, si ca o masura preventiva, ar fi bine sa intrebati medicul personal  daca, si cat putei consuma din caest cozonac, care contine indulcitori.  Cei pe care i-am folosit eu sunt pe baza de zaharina si sorbitol.

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de  500 gr faina, 1 ceasca mare lapte, 2 albusuri, 5 galbenusuri,  pastile de indulcitori 50 buc, 125 gr margarina, 1 budinca vanilie,  drojdie 1 pliculet, 1 lingurita praf de copt ,  esenta rom, coaja de lamaie 1/2 lingurita.

1-Pentru inceput pregatim ingredientele, si separam galbenusurile de albuse si punem pastilele de indulcitori in laptele cald sa se topeasca.

galbenuse

2- Separat punem pliculetul de drojdie sa se desfaca cu putina apa, apoi intr-un castron amestecam faina cu praful de copt si cu amidonul.

faina

3-Batem spuma albusele pe care le lasam deoparte...

batem-albusele

....apoi facem o gaura in mijlocul fainii, si turnam inauntru  laptele amestecat cu drojdia topita si cu mirodeniile.

turnam-plamadeala

4-Turnam si albusele batute spuma, apoi framantam cu margarina topita, pana devine un aluat elastic.

albusele

 

aluat-framantat

5-Se pune in tava unsa cu margarina, la cald...

aluat

...si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

aluat-crescut

6-Se da apoi la cuptor la foc mic, pentru cca 50 de minute, si se incearca cu un pai, sa vedem daca s-a copt la mijloc.

cozonac

 Pofta buna!

Asa cum am spus in reteta  TORT FLUTURE PENTRU COPII – lectia de gatit 143  de la pagina  http://retete-culinare-diverse.ro/tort-fluture-pentru-copii-lectia-de-gatit-143_14947.html, am pastrat bucatelele de chec ramase de la decupat fluturele, si mi-a mai ramas si niste crema, cu care am "rezolvat" rapid un trifle.

 TRIFLE CU PERE SI CREMA DE CIOCOLATA


trifle

Nu mai scriu inca o data reteta de chec si crema, le veti gasi la pagina mai sus amintita.  Am adaugat de asemeni 3 pere curatate, cca 2-3 paharute de lichior si 2-3 paharute de cafea fiarta foarte dulce.

1-Se rupe bucatele checul, sau pandispanul apoi se pune o treime intr-un bol de sticla.

chec-bucatele

 

2-Se stropeste cu cca 1 paharut de lichior [preferabil de caise], si cca 1 paharut de lichior de sirop, sau cafea dulce. Eu am folosit lichir de caise si caea dulce.

lichior-de-caise

3-Se curata de casuta si/sau coaja frucatele, apoi se taie cubulete, peste chec.

pere

4-Se pune 1/3 de crema peste chec si fructe, si se intinde cu o lingura.

crema-de-ciocolata

5-Se procedeaza la fel si cu restul de ingredinte, pana se umple bolul de sticla, apoi se da la frigider pana a doua zi.

trifle-cu-ciocolata

EXTRA SFAT! Trifle este un desert care se servea la curtea Angliei inca din secolul 15. El are intotdeauna la baza straturi de chec [de diferite arome] rupte bucatele alternate cu straturi de crema [de diferite tipuri, la alegere sau combinate], si de obicei contine si putin alcool. Se pot adauga de asemeni dupa gust migdale, nuci, fistic, fructe deshidratate sau zaharisite taiate cubulete, cubulete de jeleuri sau de rahat. Posibilitatile sunt infinite!

 

 

 

 

 TORT FLUTURE PENTRU COPII


fluture-tort

Acesta este tortul pe care la-m dus la gradinita de ziua fetitei mele. Fiind vorba de 22 de copii, si destul de multe cadre didactice, am facut un tort gigant. Nu l-am cantarit, dar cu siguranta, daca veti dori sa-l pregatiti doar pentru familie, va trebui sa injumatatiti pur si simplu, toata cantitea de ingrediente pentru creme, si sa folositi, doar 2/3 din ingredientele pt blat.

tortul-nefinisat
Despre design acum...Aveam de gand sa fac un fluture frumos in toate culorile curcubeului, dar m-am gandit ca e tortul fetitei, asa ca mai bine o las sa-si aleaga ea culorile si desenul de pe aripi. Mare prostie...Rezultaul asa cum se vede din fotografie n-a impresionat pe nimeni, nici mcar pe ea insasi, dar tortul a fost gustos, copiii au fost fericiti, asa ca....asta e.

Pentru aceasta reteta aveti nevoie :
-pentru crema de ciocolata: 2 plicuri budinca de cacao, jumatate de lingurita de scortisoara, 4 pliculete de zahar vanilat, 600 gr ciocolata amaruie [sau de menaj], 1 l lapte,1 paharel mic de cognac.
-pentru cremele de decor aveti nevoie de : 500 gr unt de vaca, 500 gr zahar pudra, 350 gr lapte praf, coloranti, apa de trandafiri, sau esenta de trandafiri.
[Apa de trandafiri nu este atat de puternica la gust, astfel, incat adaugam 2-3 linguri la inceput, apoi o potrivim dupa gust. Daca folosim esenta de trandafiri, vom folosi 1-2 lingurite, dar vom adauga in crema si 1-2 linguri de lapte, altfel va fi foarte tare si se va prelucra mai greu.]
-pentru crema-liant [cu care imbracam tortul]: 1 pachet de unt moale, 200 gr zahar pudra, 1/2 plic de zahar pudra vanilinat [40 gr], un colorant la alegere.
-pentru sirop: 1 cana de zahar, 1 cana apa, esenta de vanilie.
-pentru blat: 9 oua, 150 gr amidon, 150 gr faina, 6 linguri de cacao, 3 lg praf de copt, 360 gr zahar.
1-Pregatim crema de ciocolata astfel: amestecam praful de budinca cu 100 ml lapte, iar restul de lapte il punem la fiert cu zaharul. Cand a dat in clocot, turnam laptele in care am amestecat si praful de budinca, si amestecam rapid pana se ingroasa, apoi dam deoparte vasul. Rupem ciocolata neagra bucatele, apoi o aruncam peste budinca fierbinte, la un loc cu zaharul, vanilat, scortisoara, si paharelul de cognac. Amestecam pana se omogenizeaza, apoi o dam la racit.

introducerea
Separat pregatim cremele pentru decor. Baza cremelor a fost unt de vaca, zahar pudra, lapte praf, si pentru ca mare parte din tort a fost decorat cu roz si mov, am folosit apa de trandafiri ca esenta [se gaseste la magazinele Carrefour].

cremele-pentru-decor

Dupa ce am preparat cremele, alegem culorile, impartim crema in boluri, si le coloram diferit.

2-Blatul se prepara, ca un pandispan. Se bat spuma albusele cu zaharul turnat cate putin pana se obtine o spuma tare, apoi se adauga galbenusele, apoi se toarna in ploaie faina amestecata cu cacaoa, amidonul si oraful de copt, amestecand totul cu o lingura, de jos in sus, pana se omogenizeaza. Se coace aluatul 45 de minute, in tava mare de prajituri, unsa cu ulei si tapetata cu hartie. Lasam blatul la racit, apoi indepartam hartia de copt.

blatul-de-tort

3-Decupam blatul in forma de fluture.

forma-de-fluture

4-Indepartam marginile de aluat, pe care le vom folosi ulterior la o reteta de trifle.

indepartarea-marginilor

[Asa cum am scris mai sus, eu am indepartat marginile de la inceput, ca sa pot folosi, blatul ramas la o alta reteta, dar daca sunteti incepatori, poate ca ar fi bine sa umpleti tortul, cu crema ca pe un tort patrat obisnuit, si sa il decupati la sfarsit.Este o varianta mai usoara.]

5-Taiem blatul in 3 felii.

taierea-blatului

6-Insiropam prima felie cu grija sa nu o "inecam" in sirop. Vom stropi cu sirop pe alocuri. Blatul fiind foarte pufos, pana a doua zi, se va imbiba perfect, si vom decora tortul mai usor, daca evitam un exces de sirop.

insiroparea
7-Intindem un strat de crema peste foaia de tort.

crema-de-ciocolata

8-Acoperim cu a doua foaie pe care o insiropam la fel.Intindem cea de-a doua jumatate de crema, de ciocolata, apoi punem deasupra si ultima foaie de tort pe care o insiropam in acelasi fel.

cea-de-a-doua-foaie

9-Invelim tot tortul intr-un start subtire de crema cu rol de aderenta, care este foarte important. Daca nu invelim tortul, "moturile" de crema nu se vor lipi de tort. Acest strat de crema va fi foarte subtire, si nu se va distinge nici macar in sectiune, asa ca nu are importanta ce culoare va avea. Eu am incercat sa combin niste culori  de la Colin, dar nu sunt multumita de rezultat. Pana la urma tot la Wilton ajung. Mai scump, dar net superioare.

invelirea-tortului

10-Cu ajutorul seringii de decorat, desenam corpul fluturelui, folosind crema de ciocolata cu lapte praf.

corpul-fluturelui

11-Atasam seringii de decorat un varf in forma de stea, apoi incepem sa atasam " stelutele" incepand de la marginea "corpului" catre exterior.

decorarea

12-Dupa ce am umplut partea de sus, trecem la marginea de jos, unde aplicam stelutele la rand, una cate una.

marginea-inferioara

Schimbam apoi culoarea cremei si desenam o bordura pe marginea de sus, in cazul meu mov.

marginea-de-jos

13-Cu o crema verde, am desenat cercurile de pe aripi, precum si dungile de pe corp, si ochii fluturelui, in acelasi mod: am aplicat stelutele de crema verde direct peste cele roz. Presupun, ca as fi putut lasa loc de la inceput, dar asa cum am spus de la inceput, designul l-a ales fetita mea pe masura ce il decoram.

desen-de-fluture

Tot cu verde am umplut si spatiul dintre bordura de sus mov, si cea de jos roz.

14-La final am aplicat si niste bombonele in forma de stelute albe, pe care le aveam intamplator prin dulap.

tortul-fluturas

Pofta buna si distractie la decorat!

Buna ziua! Pentru un timp o sa postez mai multe retete de torturi, pentru ca s-au cam adunat sarbatoritii si/sau micile sarbatori familiale asa ca...

TORT GLAZURAT,  UMPLUT CU CREMA DE MIERE SI NUCA


tort-cu-miere-si-nuca


Pentru aceasta reteta vom avea nevoie de:
-blat: 5 oua, 150 gr zahar, 160 gr nuci macinate, 2 linguri de apa, 80 gr faina, 1 praf de copt.
-crema de miere: 250 gr unt, 300 gr miere, 3 galbenuse, 100 gr ciocolata rasa, si miezul de la blatul de mai sus.
-sirop: 1/2 cana de apa,1/3 cana de miere.

1-Pentru inceput cantarim ingredientele, si pragatim tava de copt[cca 24 cm diametru], pe care o ungem cu ulei si o tapetam cu putina faina.

tava-de-copt

2-Pregatim apoi aluatul: separam albusele de galbenuse, apoi le batem spuma [albusele], cu zaharul turnat putin cate putin in ploaie, apoi turnam pe rand si cele 2 linguri de apa, si continuam sa mixam pana obtinem o spuma tare.

framantarea

3-Adaugam nucile macinate, apoi amestecam cu o lingura de jos in sus sa nu se lase spuma.

aluat

4-Amestecam in acelasi mod si 2 galbenuse si faina cernuta cu praful de copt.

aluatul

 

5-Turnam apoi aluatul in tava pregatita si dam la cuptor la 185 grade, pana se rumeneste. Se scoate aluatul cand s-a desprins de pe margine. Se lasa la racit apoi se insiropeaza, dar nu prea tare.

blatul

 

6-Separat batem untul spuma, adaugand unul cate unul galbenusele si mierea, pana vom obtine o crema moale.La sfarsit incorporam si fulgii de ciocolata.

crema

7-Lasam crema la temperatura camerei, si trecem la sectionarea blatului.

taierea-blatului

8-Il scobim usor cu o lingurita pentru a obtine un invelis cat mai subtire, si punem deoparte miezul, apoi insiropam usor blatul ramas.

blat-scobit

9-Maruntim miezul pana obtinem faramituri, pe care le amestecam cu crema de miere, pana obtinem o crema groasa,omogena.

faramirea

10-Umplem partea de jos a blatului cu crema de miere....

blat-umplut

11-...apoi punem "capacul", pe care l-am scobit si insiropat in acelasi mod.

capacul-tortului

12-Pregatim glazura de miere . Amestecam zaharul pudra cu 1- linguri de miere topita, atat cat e nevoie pentru a obtine o glazura groasa ca o smantana.

glazura-de-miere

13-Turnam jumatate de glazura peste tort, si o intindem cu cutitul cat putem mai bine.intindem-glazura

 

14-Restul se pastreaza si incorporam in ea 1 lingurita cu varf de ness, dizolvata cu cateva picaturi de apa.Turnam 1-2 linguri peste blat, apoi pastram restul, pe care il amestecam cu 1 lingura de cacao, si "patam" tortul in acelasi mod.

glazura-de-cafea

15-In final, cu o furculita, desenam amestecam cele 3 glazuri, dupa imaginatia fiecaruia. [Eu nu m-am chinuti prea mult, l-am lasat marmorat si atat.]

finisam

16- Se da la frigider cateva ore, pana se intareste crema si glazura si se serveste in postii mici.



Este un desert foarte-foarte dulce si deloc usor pentru stomac, dar este si foarte delicios.

Pofta buna!


 

 

 

 

 

Ultimele produse cu reduceri