TORT GLAZURAT, UMPLUT CU CREMA DE MIERE SI NUCA
Pentru aceasta reteta vom avea nevoie de:
-blat: 5 oua, 150 gr zahar, 160 gr nuci macinate, 2 linguri de apa, 80 gr faina, 1 praf de copt.
-crema de miere: 250 gr unt, 300 gr miere, 3 galbenuse, 100 gr ciocolata rasa, si miezul de la blatul de mai sus.
-sirop: 1/2 cana de apa,1/3 cana de miere.
1-Pentru inceput cantarim ingredientele, si pragatim tava de copt[cca 24 cm diametru], pe care o ungem cu ulei si o tapetam cu putina faina.
2-Pregatim apoi aluatul: separam albusele de galbenuse, apoi le batem spuma [albusele], cu zaharul turnat putin cate putin in ploaie, apoi turnam pe rand si cele 2 linguri de apa, si continuam sa mixam pana obtinem o spuma tare.
3-Adaugam nucile macinate, apoi amestecam cu o lingura de jos in sus sa nu se lase spuma.
4-Amestecam in acelasi mod si 2 galbenuse si faina cernuta cu praful de copt.
5-Turnam apoi aluatul in tava pregatita si dam la cuptor la 185 grade, pana se rumeneste. Se scoate aluatul cand s-a desprins de pe margine. Se lasa la racit apoi se insiropeaza, dar nu prea tare.
6-Separat batem untul spuma, adaugand unul cate unul galbenusele si mierea, pana vom obtine o crema moale.La sfarsit incorporam si fulgii de ciocolata.
7-Lasam crema la temperatura camerei, si trecem la sectionarea blatului.
8-Il scobim usor cu o lingurita pentru a obtine un invelis cat mai subtire, si punem deoparte miezul, apoi insiropam usor blatul ramas.
9-Maruntim miezul pana obtinem faramituri, pe care le amestecam cu crema de miere, pana obtinem o crema groasa,omogena.
10-Umplem partea de jos a blatului cu crema de miere....
11-...apoi punem "capacul", pe care l-am scobit si insiropat in acelasi mod.
12-Pregatim glazura de miere . Amestecam zaharul pudra cu 1- linguri de miere topita, atat cat e nevoie pentru a obtine o glazura groasa ca o smantana.
13-Turnam jumatate de glazura peste tort, si o intindem cu cutitul cat putem mai bine.
14-Restul se pastreaza si incorporam in ea 1 lingurita cu varf de ness, dizolvata cu cateva picaturi de apa.Turnam 1-2 linguri peste blat, apoi pastram restul, pe care il amestecam cu 1 lingura de cacao, si "patam" tortul in acelasi mod.
15-In final, cu o furculita, desenam amestecam cele 3 glazuri, dupa imaginatia fiecaruia. [Eu nu m-am chinuti prea mult, l-am lasat marmorat si atat.]
16- Se da la frigider cateva ore, pana se intareste crema si glazura si se serveste in postii mici.
Este un desert foarte-foarte dulce si deloc usor pentru stomac, dar este si foarte delicios.
Pofta buna!