TARTA CU PERE SI CARAMELE
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de 2 oua mari, 100 ml lapte, 100 ml ulei, 200 gr zahar, 1 varf de cutit de sare, 1 lingurita praf de copt, 1/2 lingurita scortisoara, 1 varf de cutit cuisoara macinate, 1 varf de cutit ginger [ghimbir], macinat, 250 gr faina, 1 esenta de vanilie, 1200-1500 gr pere, 200 gr caramele [cu gust de caramel si nu de cacao sau lapte], 100 gr zahar pentru caramelizat si inca 2 linguri pentru crusta de zahar.
1- Pentru inceput caramelizam zaharul [100 gr] intr-o tava de cca 28 -32cm diametru].
2-Se spala perele, si se curata de casuta cu samburi si de partile lovite, dar se lasa co tot cu coaja.
3-Se taie perele cubulete si se aseaza peste zaharul topit.
4-Separat pregatim aluatul. batem ouale cu uleiul, laptele si zaharul...
...apoi adaugam faina cernuta cu praful de copt si cu condimentele, si amestecam pana se omogenizeaza.
5-Separat se taie cubulete caramelele, apoi se presara peste perele din tava.
6-Se toarna aluatul peste pere, apoi se presara deasupra 1-2 linguri de zahar pentru crusta.
7-Se da tava la cuptor la 185 grade , cca 45 de minute, si se scoate cand e rumenita putin.
8-Se rastoarna tarta dupa ce s-a racorit putin, si se taie felii.
Se poate servi calda cu lapte rece sau inghetata, sau rece simpla. Dupa gust se poate presara cu zahar pudra vanilinat, sau se poate servi ca atare.
Pofta buna!