Wasabi (Wasabia japonica, Cochlearia wasabi, sau Eutrema japonica)este o planta de origine japoneza[hreanul japonez] de la care se folosesc drept condiment radacinile si inceputul tulpinii.In bucataria japoneza se mai folosesc si frunzele .Frunzele se pot usca si folosi in sosurile pentru salata, la branza sau biscuiti; sau se pot mura in saramura de sake sau in sos de soia.
Plantele de wasabi,care fac parte din familia Crucifere, sunt ciudate si foarte dificil de cultivat.Creste de-a lungul cursurilor de apa din muntii Japoniei.Exista totusi putine regiuni care sunt favorabile cultivarii de wasabi chiar si in Japonia.De curand, cultivarea ei a fost incercata in Noua Zeelanda si in vestul SUA.
Ceea ce este indeobste cunoscut sub numele de wasabi este de fapt o pudra compusa din hrean (hrean obisnuit, uscat si macinat), pudra de mustar, amidon si coloranti alimentari artificiali. Adevaratul wasabi este mult mai scump si e considerat o mare delicatesa.Pentru a-l deosebi de imitatii, varianta originala de wasabi este denumita in Japonia hon-wasabi adica wasabi original.
Adevaratul wasabi are un gust deosebit de intens, lacrimogen, ca hreanul, dar cumva mai pur si mai proaspat.Exista 2 specii de wasabi daruma,cea mai cunoscuta ,si mazuma care e mai puternica la gust.
In bucatarie se foloseste radacina proaspata rasa,pentru care este bine sa folosim razatoarea japoneza traditionala 'oroshi',dar trebuie folosit imediat dupa radere deoarece isi pierde repede gustul si aroma.Se mai comercializeaza si sub forma de pasta de wasabi,in tuburi.In general este folosit wasabi-ul pentru condimentarea felurilor de mancare tipic japoneze.
Sushi,cea mai populara mancare japoneza, este de obicei servit cu sos de soia, pasta de wasabi sau ghimbir murat precum si sashimi, care consta pur si simplu in peste absolut proaspat, taiat felii subtiri se serveste cu sos de soia si pasta de wasabi in care se scufunda.
O recenta dar populara utilizare,probabil o curiozitate, este inghetata de Wasabi.