Pelin negru (Artemisia vulgaris),apartine familiei de plante Asteraceae (familia florii soarelui), subfamilia Asteroidae.Mai este cunoscuta popular si sub numele de iarba barboasa, pelin de camp, pelinita neagra, pelin pasaresc, pelin sterp, pelinul calului, stir negru, vetricel.
Este o planta foarte raspindita - creste prin mai toate locurile, chiar si in oras, mai ales in locuri parasite sau neingrijite. Atinge o inaltime de pina la 1 metru.Frunzele si lujerele cu flori se culeg in perioada de inflorire, intre iulie si septembrie.Florile sunt mici si sterse, ca si intreaga planta care are un aspect neatractiv. Tulpina este neparoasa, cu dungi roscate, devenind aproape rosie la inflorire, lemnoasa, mult ramificata. Frunzele sunt dublu sectate in partea inferioara a tulpinii , cele mijlocii si superioare sunt simplu penate.
In bucatarie, se foloseste frunza plantei. Are un gust usor amar. Este delicioasa in fripturi de gisca (in Germania, de ex, este nelipsita la gisca de Craiun) peste sau porc, carora le taie din gustul gras si le confera o aroma deosebita. In plus, datorita gustului amarui, pelinul negru ajuta la digestie, stimulind secretiile bilei. Se gaseste in comert fie proaspat, fie uscat,dar ca si pelinul are destul de mica intrebuintare ca si condiment. Totusi, in stare uscata aroma si gustul sunt mai slabe, asa ca cel mai adesea sunt utilizate proaspete. Ocazional, frunzele de pelin negru sunt consumate crude, in salate.
Compozitie chimica: contine ulei volatil bogat in cineol, substante amare, saruri minerale.
Ca planta medicinala,este recomandat pentru urmatoarele afectiuni: epilepsie, hipertensiune; combaterea transpiratiei picioarelor, isterie, reglarea menstruatiei, reumatism, stimularea digestiei, stimularea functiei hepatice.Pelinul negru este folosit cu succes si in medicina chinezeasca si mai ales in Africa pe post de tratament naturist impotriva malariei pe care se pare ca o poate vindeca.Pelinul negru-artemisia vulgaris- pusa in pantofi atunci cand pleci la drum lung, previne oboseala.