Feniculul sau molura (Foeniculum vulgare)

Feniculul sau molura (Foeniculum vulgare) este o specie de planta perena comestibila din familia Apiaceae, raspandita in regiunea mediteraneana si sud-vestul Asiei (de la est la vest din Maroc si Portugalia pana in Pakistan).Feniculul mai este cunoscut si sub denumirile populare de chimen dulce anason dulce anason nemtesc finic molura sau fincen .

poza reteta culinara

Este o planta erbacee inalta, cu flori mici si galbene, ale carei seminte contin ulei eteric.Este o planta cu tulpina dreapta, cilindrica, fin striata longitudinal,inalta pana la doi metri .Fructele elpitic alungite, lungi pana la 1cm si late de 1,5 - 4mm, la maturitate sunt de culoare cenusie sau brun-verzuie. Radacina, de culoare albicioasa, de marimea unei inimi, este folosita si ea in bucatarie, ca leguma.Se aseamana cu mararul cu care se poate incrucisa si se confunda uneori.
Fructele de fenicul, (adesea numite seminte), sint folosite atit ca si condiment ci si in industria farmaceutica.
Dupa uscare calitatea lor este indicata de culoarea verde stralucitoare. Au un miros placut, caracteristic aromat, si gust dulceag, usor arzator.Gustul este dulceag si un pic mentolat, similar cu al anasonului, dar mai bland.
poza reteta culinara

Fructele de fenicul, sunt un vechi condiment al zonei mediteraneene, cunoscuta de greci inca de acum 3000 de ani.
Este un component al amestecului de 5 condimente ”chinese five spice powder” din China,dar si al unui alt amestec de condimente traditional, ”panch phoron” din Bengal.Feniculul este utilizat si in retetele din Iran, Arabia si zona Levantului, India, Kashmir si Sri Lanka.InEuropa centrala unde este un ingredient la prepararea muraturilor, a painii aromate, a otetului aromat si a produselor de patiserie, unde poate fi folosit si ca inlocuitor al anasonului. In zona mediteraneeana,este folosit si la mancarurile cu carne, peste si fructe de mare. In Franta este ingredient al unui alt amestec de condimente traditional ”herbes de Provence” (ierburile de Provence).
O raritate, ce provine de la florile feniculului, este polenul, comercializat sub de numirea de “condimentul ingerilor” (foarte scump in acelasi timp). Polenul de fenicul are o aroma mai iute si este folosit mai ales in bucataria italiana.
poza reteta culinara

Uleiul volatil determina actiunea farmacologica : antispastica, antiinflamatoare, antiseptica, diuretica, sedativa, carminativa, expectoranta, galactagoga.Intra in compozitia ceaiului anticolitic.Se recomanda in :astm bronsic, bronsite, tuse convulsiva colite; constipatii; spasme usoare ale tubului digestiv, anorexie, insuficienta pancreatica,infectii oculare si renale.
Atentie!!! in cantitati mari, la femei, produce hemoragie uterina.
Contraindicatii: consumul de lunga durata pot duce la tulburari digestive si nervoase. Este contraindicat in epilepsie si in timpul sarcinii.

Ultimele produse cu reduceri