Vitamina A -Retinol

Cunoscuta si sub numele de retinol,vitamina A a fost descoperita in 1913,si este o vitamina solubila in grasimi, antioxidanta avand un rol important in vedere si dezvoltarea oaselor.
Rolul si importanta vitaminei A in corp:
- vitamina A imbunatateste rezistenta sistemul imunitar la infectii
- vitamina A actioneaza asupra hormonului uman de crestere
-este importanta pentru mentinerea sanatatii pielii
-contribuie si la reglarea somnului si a tensiunii arteriale
-intervine in buna functionare a ficatului, a tiroidei si a altor organe
Carenta vitaminei A si urmarile ei:
-deficitul de retinol in corp conduce la dereglari ale tesutului epitelial, pielea devine uscata si cornoasa
-se produc tulburari oculare
-intarzierile de crestere la copii
-scaderea imunitatii organismului la infectii
-degenerarea nervilor olfactivi si a celor acustici
-afectarea glandelor sexuale si tulburari in functionarea;
aparatului urogenital
-nervozitate si anxietate
-insomnii, cefalee, hipertensiune arteriala.
Excesul de vitamina A si efectele lui
Excesul acestei vitamine poate determina efecte toxice,cu urmari nedorite dar in doze foarte mari poate fi chiar fatala.Excesul de vitamina A a fost suspectat ca fiind contribuitor la aparitia osteoporozei.O mare atentie trebuie sa aiba femeile gravide,si sa evite suplimentele de vitamina A pe timpul sarcinii,deoarece o doza mare poate duce la nasterea unor copii cu malformatii.Din aceasta cauza este contraindicat si consumul de ficat in timpul sarcinii.
Dozele zilnice recomandate
Aporturile zilnice recomandate de vitamina A sunt de 800 micrograme pentru femeile adulte, copii dupa 10 ani (mai putin inainte de aceasta varsta) si persoanele in varsta, de 1 000 micrograme pentru barbatii adulti, adolescenti si de 1 300 micrograme pentru femeile care alapteaza.
Surse naturale de vitamina A
Aceasta vitamina se gaseste in numeroase alimente, unele de origine animala - ficat, oua, peste gras, lapte integral si produse lactate nedegresate (unt, smantana).Vitamina A se mai intilneste (in genere sub forma de provitamina A sau beta-caroten) in majoritatea plantelor si a legumelor verzi si in numeroase fructe, mai ales in morcovi, usturoi, ceapa, rosii, frunze de spanac, piersica, aguda, castane, in banana, in nap, in ananas, cereale, coacaze, zmeura, dude, caise, lamii, portocale, sau maces, in fructe oleaginoase (si in uleiuri vegetale).

Ultimele produse cu reduceri