Vitamina D-Lamisterol, Ergocalciferol, Calciferol, Dihidrotachisterol, 7-dehidrositosterol

Exista 5 forme de vitamina D, numerotate de la 1 la 5, insa cele mai active forme sunt vitamina D2 si vitamina D3.Vitamina D este sintetizata de piele sub influenta razelor solare.Pentru aceasta transformare este necesara iradierea pielii cu raze ultraviolete,ceea ce explica importanta expunerii copiilor la soare,pentru prevenirea rahitismului.Este o vitamina liposolubila si are o mare importanta in reglarea metabolismului.
Necesarul zilnic de vitamina D
Necesarul zilnic de vitamina D este de 5 mcg/zi la copii si adulti pana in 50 de ani,si de 10-15 mcg/zi la adultii peste 50 de ani.
Soarele este poate cea mai importanta sursa de vitamina D pentru organismul uman. Se considera ca o expunere de 10 - 15 minute de doua ori pe saptamana a fetei, spatelui, bratelor sau picioarelor permite sinteza unei cantitati adecvate de vitamina D.
Rolul vitaminei D in organism
-este necesara pentru metabolismul normal al fosforului si calciului in organism
-are o insemnatate deosebit de mare pentru organismul copilului in crestere
- contribuie la producerea monocitelor (grup de celule albe care lupta impotriva infectiilor) si are un efect imunoreglator
- ajuta la prevenirea unor boli grave, cum ar fi rahitismul, deficiente de crestere, starile letargice, iritabilitatea, infectii respiratorii la copiii mici si osteoporoza.
-previne aparitia maladiilor cognitive degenerative
Carenta vitaminei D in organism si urmarile sale
Persoanele cu un nivel scazut sunt predispuse la tensiune arteriala crescuta, diabet si obezitate, unele tipuri de cancer si scleroza multipla.
Surse naturale de vitamina D
In cantitate mai mare se gaseste in uleiurile de peste,untura de peste din ficatul pestilor de mare,in icre, in ficat, unt, oua, lapte,branza, drojdie de bere etc.
Factori care conduc la deficitul de vitamina D in organism
-Lipsa expunerii la soare este cel mai comun factor al carentei de vitamina D.
-Anumite boli precum obezitatea,boli inflamatorii intestinale,hipertiroidia,boli cronice severe,sunt alti factori care conduc la deficitul de vitamina D
-Varsta inaintata
Atentie!!!Excesul de vitamina D...
O cantitate prea mare din aceasta vitamina in organism poate avea o actiune daunatoare. Luata la intamplare si in exces, vitamina D se acumuleaza in organism, provocand fenomene toxice grave.Apar simptome de sete exagerata, urinari dese, depresie psihica, chiar si insuficienta renala sau modificari de structura osoasa.

Ultimele produse cu reduceri