Vitamina K,o vitamina liposolubila, a fost descoperita in 1920 de Henrik Dam,un cercetator danez.Este alcatuita din doua componente naturale: vitamina K1, (filochinona) si vitamina K2 (menachinona).Mai exista si vitamina K3 (menadiona) care se obtine pe cale sintetica.
Necesarul zilnic de vitamina K
Doza zilnica de vitamina K este inca o problema foarte controversata,studiile avand pareri atat de diferite,incat ne vom abtine la a face pronosticuri,si va vom sfatui sa careti parerea medicului de familie.
Rolul vitaminei K in organism
-contribuie la coagularea rapida a sangelui si ajuta la micsorarea debitului menstrual
-are un rol aparte in calcifierea normala a oaselor, actionand in calitate de cofactor al enzimei de carboxilare.
-se presupune ca ar fi implicata si in procesul de crestere celulara.
-este deosebit de importanta pentru depozitarea carbohidratilor ,formarea tesutului osos, dinti sanatosi ,functionarea ficatului ,vitalitate.
Deficitul de vitamina K in organism si urmarile sale
Desi deficitul de vitamina K este destul de rar intalnit,el poate aparea in urma urmatoarelor boli:boala celiaca, boala Chron, colita ulcerativa, diareea cronica,boli hepatice, obstructii biliare, infectii intestinale.
Primele semne ce avertizeaza in legatura cu o carenta de vitamina K pot fi: deranjamentele intestinale, sangerarea persistenta a ranilor, cicatrizarea lor defectuoasa si foarte lenta , hemoragiile nazale, senzatia de oboseala, problemele ciclului menstrual.
Nou-nascutii prezinta un risc ridicat, deoarece nu au inca bacteriile necesare producerii vitaminei K.
Hemoragiile repetate din cauza lipsei vitaminei K pot duce la anemie.
Surse naturale de vitamina K
Vitamina K este produsa de propria noastra flora intestinala in proportie de 50%. Restul provine din legume verzi precum broccoli, spanac, varza, mazare si conopida, iaurt,ulei de sofran, ulei de soia, untura de peste,lapte,cartofi,fragi,macese,fructe de catina alba,morcovi, ovaz, porumb, rosii.
Factori care conduc la deficitul de vitamina K in organism
V itamina K este distrusa prin congelarea alimentelor,si prin rancezirea grasimilor pe care acestea le contin.Alti factori care contribuie la distrugerea ei sunt:radiatiile si razele X, aerul poluat, aspirina si alte produse de sinteza (anticoagulante, cloramfenicol, cholestyramin, kanamicina, toate tipurile de penicilina, propantelina, biseptol, neoxazol, tetraciclina etc.).
Atentie!!!Excesul de vitamina K...
Hipervitaminoza este aproape imposibila, de asemenea si intoxicarea. La doze exagerat de mari, pot aparea reactii alergice.Persoanele ce folosesc anticoagulante pentru a preveni infarctul, accidentele cerebrale si vasculare nu trebuie sa ia suplimentar vitamina K.