Vitamina E - Tocoferol

Vitamina E este liposolubila,si este si antioxidant deosebit de important.Este depozitata in ficat, in tesutul adipos, in inima, muschi, testicule, uter, sange, in glandele pituitara si suprarenale. Vitamina E este formata din opt compusi [izomeri] numiti tocoferoli si tocotrienoli,numerotati - (alfa-tocopherol, beta-tocopherol, gamma-tocopherol, delta-tocopherol, alfa-tocotrienol, beta-tocotrienol, gamma-tocotrienol, delta-tocotrienol), - dintre care cel mai activ si cel mai eficace este alfa-tocoferolul.
Necesarul zilnic de vitamina E
Doza zilnica recomandata: 12-25 mg,valorile variind de la tara la tara. Un aport sporit de vitamina E le este necesar persoanelor varstnice.Sportivii au nevoie de o cantitate mai mare de vitamina E pentru dezvoltarea masei musculare si inlaturarea mai rapida a oboselii. Apa mult clorurata creste necesarul de Vitamina E.
Rolul vitaminei in organism E
- mareste rezistenta organismului furnizand cantitati sporite de oxigen.
-ajuta la diminuarea riscului aparitiei bolilor de inima, infarctului, diabetului si cataractei
-este deosebit de eficienta in perioada de convalescenta, deoarece accelereaza regenerarea celulelor.
-preintampina formarea cheagurilor si ajuta la dizolvarea lor
- atenueaza senzatia de oboseala, amelioreaza randamentul psihic, ajuta organismul sa se recupereze dupa efort sustinut
-datorita actiunii antioxidante previne aparitia cancerului
-accelereaza cicatrizarea ranilor provocate de arsuri
-scade riscul ischemiilor cardiace
Carenta vitaminei E in organism si urmarile sale
Carenta de vitamina E duce la distrofii musculare si la aparitia unor leziuni nervoase, precum si la instalarea atero-sclerozei. La femei, hipovitaminoza E poate produce avort spontan. La adulti, aceasta carenta vitaminica produce si o usoara scadere a duratei de viata a globulelor rosii.Alte simptome generate de lipsa vitaminei E sunt: anemie, tulburari ale sistemului nervos central, probleme oftalmologice, precum deteriorarea retinei si, dupa unii specialisti, sterilitate.
Surse naturale de vitamina E
Cele mai importante surse sunt:germeni de grau, soia, ulei vegetal, nuci, varza de Bruxelles, verdeturi, spanac, faina imbogatita, grau integral, cereale integrale,rosii,oua.
Factori care conduc la deficitul de vitamina D in organism
Sarurile anorganice de fier pot anihila efectul vitaminei E. Din acest motiv, cele doua preparate trebuie administrate la o diferenta de cel putin 8 ore. Preparatele organice cu fier se pot asocia cu vitamina E.
Atentie!!!Excesul de vitamina E...
Intrucit vitamina D favorizeaza absorbtia calciului, excesul de vitamina poate genera cresterea cantitatii de calciu in sange.Simptomele intoxicarii cu aceasta vitamina sunt: setea neobisnuita, nevoia de a urina foarte des, greturi, varsaturi, diaree.

Ultimele produse cu reduceri