Vitamina C prezinta o importanta capitala pentru organism.Ea reprezinta un antioxidant de exceptie ce se implica hotarat in lupta cu radicalii liberi si contribuie activ la franarea proceselor degenerative din organism.
Necesarul zilnic de vitamina C
Doza zilnica este de 60-100mg pentru un adult. Au nevoie de un aport crescut de vitamina C fumatorii cronici, varstnicii,persoanele care lucreaza in mediu toxic, persoanele cu solicitari fizice si psihice intense, convalescentii, cei care consuma medicamente ce distrug vitamina C, gravidele si femeile care alapteaza precum si cei care tin cure de slabire.
Rolul vitaminei C in organism-in primul rand are un puternic efect antioxidant, participand la distrugerea radicalilor liberi;
-contribuie la formarea anticorpilor si interferonilor
- ajuta la fomarea si mentinerea colagenului care, datorita acidului ascorbic are o mare importanta in cicatrizarea tesuturilor distruse, prevenind aparitia ridurilor
-mareste rezistenta vaselor sanguine ;
-contribuie la formarea globulelor rosii, a dintilor si oaselor;
-faciliteaza absorbtia fierului protejand impotriva anemiei
-ajuta la vindecarea ranilor, fracturilor
- ajuta in tratamentul racelii si gripei
-previne si vindeca scorbutul;
-are rol de echilibrare a sistemului imunitar, prevenind aparitia astmului si a alergiilor si stimuland productia de interferon, factor cu proprietati antiinfectioase remarcabile
-are actiune laxativa
-contribuie la inlaturarea starii de anxietate, oboseala, stres
-are proprietatea de a creste fluiditatea lichidului articular usurand miscarile si imbunatatind mobilitatea
-participa la sinteza hormonilor glandelor suprarenale;
-detoxifica ficatul
Carenta vitaminei C in organism si urmarile sale
Simptomele cartentei de vitamina C sunt:vindecarea lenta a ranilor si fracturilor, incheieturi umflate sau dureroase, aparitia de umflaturi si vanatai pe suprafata pielii, sangerari nazale, probleme digestive,lipsa poftei de mancare,articulatii dureroase.Lipsa vitaminei C conduce la aparitia scorbutului
Surse naturale de vitamina C
Cele mai indicate surse de vitamina C sunt legumele si fructele proaspete, mai ales citricele: portocale, lamai, ananas, grapefruit, mango, papaya, afine, fragutele, zmeura, coacazele, macesele, kiwi, legume ca:hreanul, broccoli, cartofii, ardeii, tomatele, varza, patrunjelul.
Factori care conduc la deficitul de vitamina C in organism
Este sensibila la caldura si oxigen, pierzandu-si calitatile prin gatire. Sunt multe medicamente care influenteaza negativ aportul de vitamina C in organism precum: antibiotice,antihistaminicele, anticonceptionalele orale sau corticosteroizii.Alti factori care distrug vitamina C sunt tutunul, alcoolul, poluarea aerului cu monoxid de carbon,stresul si deficitul vitaminei A.
Atentie!!!Excesul de vitamina C...
Excesul de vitamina C impiedica eliminarea urinei, iar excesul in mod continuu duce la formarea pietrelor la rinichi si bila. Supradoza de vitamina C poate distruge vitamina B12, reducand eficienta anticoagulantelor, pierderea calciului, cauzand diaree si sangerari nazale.