Vitamina B12 - Cianocobalamina

Vitamina B12 face parte din grupul vitaminelor hidrosolubile .Vitamina B12 este cunoscuta si sub numele de 'vitamina rosie' sau cianocobalamina.
Necesarul zilnic de vitamina
Omul are nevoie de ea intr-o cantitate infima, doar trei milionimi de gram pe zi,totusi aceasta vitamina joaca un rol foarte important.
Rolul vitaminei in organism
-participa activ la metabolismul proteinelor, lipidelor si glucidelor;
-contribuie la functionarea normala a celulelor, in special a celor din maduva osoasa ;
-participa la procesul de reinnoire celulara, la sinteza AND-­ului, a fierului, a vitaminei C, a acidului pantotenic, folic
-are rol benefic asupra sistemului nervos si a traiectului gastrointestinal;
-actioneaza in mod esential in formarea globulelor rosii la nivelul oaselor
-stimuleaza cresterea si mareste pofta de mancare la copii.
-imbunatateste memoria si echilibrul psihic,creste capacitatea de concentrare si diminueaza iritabilitatea
Carenta vitaminei in organism si urmarile sale
Primele semne de avertizare ce semnaleaza o carenta de B12 pot fi: oboseala; nervozitatea permanenta; starile depresive; senzatia de amorteala in brate si picioare; deficientele locomotorii; balbaitul; inflamatiile din cavitatea bucala; mirosul neplacut al corpului; probleme legate de ciclul menstrual.Anemia prin deficit de vitamina B12 reprezinta o afectiune hematologica care apare in momentul in care nu exista suficienta vitamina in corp.
Surse naturale de vitamina
Vitamina B12 se gaseste doar in alimentele de origine animala,vegetalele, cu mici exceptii, nu contin aceasta vitamina,pe care o regasim in : carne - mai ales in ficat, lapte, produse lactate, oua, precum si in fructele de mare: crabi, stridii, scoici.
Factori care conduc la deficitul de vitamina D in organism
Vitamina B12 este distrusa de lumina, razele ultraviolete si acizi.Inamici ai vitaminei B12 sunt si alcoolul, estrogenii, somniferele, apa.Zaharul, dulciurile si bauturile dulci perturba flora intestinala sensibila si astfel impiedica absorbtia vitaminei B12.
Atentie!!!Excesul de vitamina...
Pentru ca este eliminata rapid prin urina,surplusul acestei vitamine nu prezinta nici un risc. Totusi, persoanele astmatice pot avea reactii alergice.
Contraindicatii pentru suplimentele de vitamina B12 sunt policitemii, boli precanceroase.

Ultimele produse cu reduceri