Cum asternem o masa festiva

Am promis unui prieten ca am sa scriu un articol despre cum asternem o masa,si am cam intarziat cu promisiunea.Voi incerca sa subliniez cateva din regulile fixe,dar am sa adaug si cateva din parerile mele personale.
Despre regulile fixe:
-paharele se aseaza in fata farfuriei de la stanga la dreapta,in ordinea marimii lor,paharul pentru tuica,visinata sau lichior,apoi paharul de vin si in final paharul pentru apa.
-farfurille se aseaza una peste alta tot in functie de marime,cea mai mica pentru aperitive deasupra,apoi cea mai mare pentru felul 2 dedesupt,pentru felul 3,4..etc.Farfuriile de supa vor fi aduse la masa pline,sau vor fi aduse odata cu vasul special de supa si se vor aseza prin partea stanga a invitatilor.Farfuriile murdare se strang mereu prin partea dreapta.Nu umpleti farfuriile de supa prea tare,petru a evita riscul accidentelor.
-tacamurile,se aseaza in ordinea folosirii lor,la dreapta cutitul[sau cutitele daca este nevoie de cutit la mai multe feluri servite],alaturi lingura de supa daca e cazul.In partea stanga se aseaza furculitele,tot in ordinea folosirii lor,intai furculita mai mica,pentru salata sau aperitive,apoi cea cu 4 dinti pentru friptura,sau cu 3 pentru peste.Linguritele si/sau furculitele pentru desert,se aseaza in fata farfuriei,in partea de sus.Vor fi adunate dupa fiecare fel odata cu farfuriile.
-platoul cu branza,se aseaza la mijlocul mesei,iar daca sunt mai multi invitati,se vor aranja mai multe platouri,dispunand la mikjloc felurile de branza mai moi,si la margine felurile mai sfaramacioase,precum telemeaua,branza Roquefort,si altele.
-servetele de panza se vor aseza dupa gustul fiecaruia,in stanga impaturite in 3 sau in pahare, sau pe farfurie,in forma de floare[ceea ce unii gasesc ca e kitch].Servetelele de hartie pot fi asezate in suporturi speciale.
In mijlocul mesei,incat sa se ajunga usor la ele ,se vor aseza sosierele,cosuletele de paine, suporturile pentru servetele de hartie,precum si solnitele cu sare si piper.Este indicat sa aveti o masuta,undeva pe aproape de unde sa asezati la sfarsit farfuriile de desert si cestile de cafea,precum si sticlele de vin sau apa,daca nu incap pe masa,sau daca preferati sa le tineti deoparte.
Cateva reguli in plus:
daca aveti multi invitati,puteti aseza cartonase cu numele invitatilor
-sa aveti intotdeauna un surplus de farfurii si tacamuri caci nu se stie niciodata cand va fi nevoie de ele.
-stapanii casei se aseaza intotdeauna in capul mesei fata in fata,sau la mijlocul ei
Invitatii de onoare se aseaza in dreapta stapanei casei.Unii aseaza invitatii de onoare in capul mesei.
-daca aveti invitati familii cu copii,este bine sa le asterneti o masa separat,astfel se vor simti mai bine si copiii si adultii.
-asezati un buchet de flori la mijlocul mesei.
-tacamurile si farfuriile sa fie din acelasi set,pentru o masa cu pretentii]
Acum cateva din regulile propuse de mine:
- nu asezati niciodata la mijlocul mesei un buchet somptuos,si inalt,pentru a nu fi nevoie sa se ridice invitatii de la masa sau sa se aplece pentru a comunica intre ei
-daca invitatii nu sunt rude de prim rang [de ai casei cum se zice],nu serviti feluri de mancare prea
usturoiate
-folositi seturi de farfurii simple dar de bun gust,evitati sa cumparati seturi de ceramica prea inzorzonate cu floricele,fundite etc..
-nu umpleti paharele decat daca au fost golite
-daca nu stiti gusturile culinare ale tuturor invitatilor,este bine sa nu aduceti mancarea in farfurii,ci sa asezati platoturile cu mancare la mijlocul mesei,si sa lasati pe fiecare sa se servesca singur.Nu uitati in acest scop sa existe o varietate potrivita,incat sa nu se serveasca numai feluri de mancare vegetariene sau invers.

Ultimele produse cu reduceri