Este o vitamina hidrosolubila ce face parte din complexul B.Vitamina B7 numita si biotina sau vitamina H, este asimilita prin alimentatie,insa o cantitate cu mult mai mare este fabricata chiar de corpul nostru, cu ajutorul bacteriilor existente in intestin.
Necesarul zilnic de vitamina B7
Necesarul zilnic de biotina este de 200 - 250 micrograme pe zi.Doza difera in functie de varsta,sex,starea fiziologica,efortul depus si multi alti factori.Suplimentarea este recomandata in tratamentul alopeciei, persoanelor suferinde de diabet, celor cu nivel ridicat de colesterol, in infectiile cu candida albicans, in dermatita seboreica, si in cazul unor afectiuni metabolice care altereaza metabolismul biotinei.
Rolul vitaminei B7 in organism- are rol in metabolismul proteinelor, lipidelor si glucidelor
- contribuie la functionarea normala a pielii si mucoaselor
- combate starile de oboseala si epuizare
- imbunatateste memoria;
- regleaza functiile ficatului
- previne depresiile;
- protejeaza pielea si parul incetinind albirea acestuia;
-este un factor putemic de crestere a celulelor si membranelor
Carenta vitaminei B7 in organism si urmarile sale
Primele simptome ale deficitului de B7 pot fi: oboseala,nervozitatea, irascibilitatea,problemele dermatologice, pielea prea uscata sau prea grasa,caderea parului,matreata,culoarea cenusie a mucoasei bucale si faringiene,starile depresive,moleseala,extenuarea,durerile musculare.La sugari, pe toata suprafata corpului, apare o iritatie de culoare rosie, apoi, stare de somnolenta si nervozitate. Fiziologii sunt chiar de parere ca si decesul subit, caruia ii cad victima unii sugari, are de-a face in mare masura cu o carenta de B7.
Surse naturale de vitamina B7
Vitamina B7 poate fi intalnita in:cartofii, drojdia de bere, fasolea uscata, orezul nedecorticat, nucile, morcovii, rosiile, spanacul, varza, conopida, carnea de pasare, mierea, pestele, slanina afumata, albusul de ou, ficatul de vaca, rinichi, crab,etc
Factori care conduc la deficitul de vitamina B7 in organism
Procesarea termica distruge biotina din alimente. Anumite medicamente scad nivelul de biotina din organism: antibioticele (acestea distrug flora intestinala responsabila de sinteza biotinei), si medicamentele anticonvulsive.Consumul de alcool este un alt inamic al vitaminei B7..
Atentie!!!Excesul de vitamina B7 ...
Nu s-au semnalat cazuri de exces de vitamina B7.