Vitamina B5 - Acidul pantotenic

Provitamina B5 sau panthenolul penetreaza straturile pielii si este convertit de celule in acid pantothenic - o vitamina a complexului B.Vitamina B5 sau acidul pantotenic este o vitamina hidrosolubila care joaca un rol important in metabolismul energetic al celulelor si participa la formarea anumitor hormoni.Ea a fost descoperita in anul 1939 cand a fost izolata din tarate de orez.Acidul pantotenic poate fi sintetizat intern de catre flora intestinala.
Necesarul zilnic de vitamina B5
Necesarul zilnic de vitamina B5 este de 5-15 mg,dozele diferind in functie de varsta,sex,starea de sanatate,activitatea fizica si altele.
Rolul vitaminei in organism-intervine in producerea energiei, revigoreaza organismul si reduce stresul;
-ajuta organismul sa elimine toxinele
-participa la mentinerea starii de sanatate a aparatului digestiv, a ficatului si a epiteliilor;
-intervine in procesele de crestere
-participa la procesele metabolice,degradarea glucidelor, lipidelor si a anumitor acizi aminati, la sinteza colesterolului, anticorpilor si a mai multor hormoni;
-intervine in prevenirea aparitiei dermatitelor
Deficitul de vitamina B5 in organism si urmarile sale
Carentele de vitamina B5 apar in situatii exceptionale, cand denutritia este considerabila.Hipovitaminoza pantotenica provoaca anemie, tulburari de somn, cefalee,anomalii ale parului, amortirea, furnicaturile degetelor de la picior hipoglicemie, ulcer duodenal, greata, balonari, crampe musculare, scaderea rezistentei la infectii, tulburari sanguine si dermatologice etc.
Surse naturale de vitamina B5
Alimentele ce contin vitamina B5 sunt: drojdia de bere, organele de vita, cerealele integrale, arahidele, laptisorul de matca, somonul, galbenusul de ou, ciupercile, conopida, legumele verzi, nucile, carne de pui, melasa neprelucrata, produsele lactate, legumele uscate si pestele.
Factori care conduc la deficitul de vitamina B5 in organism
Caldura, mediile alcaline si acide nu sunt favorabile vitaminei B5.Antibioticele, somniferele, contraceptivele orale, stresul si alcoolul anuleaza proprietatile acidului pantotenic.Alt factor ca diminueaza efectele proprietatile vitaminei B5 este prelucrarea industriala a alimentelor.
Atentie!!!Excesul de vitamina B5...
Nu se cunosc efecte adverse datorate unui consum prea mare de acid pantoteic,insa este indicat sa nu folosim nici un fel de suplimente fara sfatul doctorului.

Ultimele produse cu reduceri