Vitamina B3 sau vitamina PP denumita si niacina, acid nicotinic sau acid nicotinamidic joaca un rol principal in multe procese secretoase ale organismului.
Necesarul zilnic de vitamina
Necesitatea zilnica de vitamina B3:
Pentru copii:5 mg-14 mg
Pentru femei:14 mg-16 mg
Pentru barbati:15 mg-18 mg
Rolul vitaminei in organism-are actiune vasodilatatoare la nivelul pielii
-modereaza tensiunea arteriala si amelioreaza circulatia sangelui
-stimuleaza secretia gastrica si eliminarea bilei;
-inlesneste asimilarea fierului
-favorizeaza circulatia cerebrala si coronariana;
-este capabila sa previna malformatii diverse,la fetii nenascuti
- atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare
-este utila in prevenirea catorva forme de cancer.
Deficitul de vitamina in organism si urmarile sale
Carenta de vitamina PP se manifesta prin apatie, scadere in greutate, somnolenta, diminuarea reflexelor, precum si a unor tulburari digestive,sensibilizarea pielii la actiunea luminii solare,
Deficienta severa de niacina constituie un factor major in dezvoltarea pelagrei - boala caracterizata prin dermatita, diaree si dementa.
Surse naturale de vitamina
Cele mai mari furnizoare de vitamina B3 sunt pestele, carnea alba, ficatul, carnea de vitel si vaca, cerealele si painea integrala, curmalele, smochinele, piersicile, avocado, migdalele, ciupercile proaspete, arahidele,broccoli, rosiile si morcovii.
Factori care conduc la deficitul de vitamina D in organism
Eficienta acestei vitamine este diminuata de consumul de alcool, precum si de administrarea de sulfamide, somnifere, penicilina etc.
Atentie!!!Excesul de vitamina..
Supradozajul extrem de niacina pentru cei sensibili la aceasta poate sa fie periculos, poate sa duca si la criza epileptica. Efecte secundare pot aparea in cazul hipervitaminozei datorate suplimentarii astfel pot aparea la nivelul epidermei mancarimi, arsuri, roseata, dureri de cap sau leziuni hepatice.Vitamina B2 trebuie administrata cu prudenta in caz de diabet sever, ulcer peptic, glaucom, guta sau functionare deficienta a ficatului.