Vitamina B2 - Riboflavina

Vitamina B2 este solubila in apa si in etanol,si este usor asimilabila.Ca si celelalte vitamine B, nu poate fi stocata in corp, ea trebuind furnizata zilnic de catre alimentele consumate sau prin suplimente.Se gaseste atat in produsele animale, cat si in cele vegetale. Flora bacteriana intestinala are capacitatea de a sintetiza vitamina B2.Se mai numeste si vitamina G.Vitamina B2 o gasim in muschi, in retina.
Necesarul zilnic de vitamina B2
Pentru adulti, necesarul zilnic de vitamina B2 este de 1,2-1,8 mg,daca sunt sanatosi. In general, se recomanda o cantitate de 0.6 - 0,7 mg vitamina B2 pentru fiecare 1.000 de calorii. In perioadele de sarcina si de alaptare, femeile au nevoie de 1.5-2 mg de vitamina B2 pe zi. La copii, in functie de varsta, necesarul zilnic de vitamina B2 este 0,4-1,2 mg.
Rolul vitaminei B2 in organism
-actioneaza asupra metabolismului, zaharurilor, grasimilor si proteinelor
-contribuie la imbunatatirea si mentinerea vederii, pentru ca stimuleaza nervul optic;
-protejeaza mucoasa bucala.
-stimuleaza cresterea si functia de reproducere
-asigura un bun tonus muscular
-actioneaza favorabil asupra pielii,parului si unghiilor.
-poate sa previna cancerul sau cresterea colesterolului datorita calitatilor ontioxidante.
Deficitul de vitamina B2 in organism si urmarile sale
Carenta vitaminei B2 se manifesta prin tulburari gastrointestinale diverse (enterita, tulburari de resorbtie a grasimilor), leziuni oculare (tulburari vizuale, cataracte), leziuni la nivelul pielii si mucoaselor (fisuri la incheieturi, atrofia papilelor limbii, unghii casante, par tern si sfarimicios, oboseala si crampe musculare, anorexie,tremuraturi si ameteliprecum si tulburaari de crestere la copii.
Surse naturale de vitamina B2
In mare cantitate se gaseste in urmatoarele alimente:ficat, inima, carne de vita si porc, peste, ou(mai ales galbenus), lactate, cereale integrale, legume verzi (broccoli, spanac, sparanghel, laptuci)
drojdii, germeni de cereale, frunze de vegetale, in anumite fructe (mai ales caise),ciuperci,ridichi, in polen.
Factori care conduc la deficitul de vitamina B2 in organism
Cel mai mare dusman al acestei vitamine,este lumina soarelui,care o distruge.
Folosirea pilulelor contraceptive necesita si o suplimentare cantitativa de vitamina B2;De asemenea,suplimente de vitamina B2 sunt recomandate in cazul alcoolismului.
Atentie!!!Excesul de vitamina B2...
Excesul de vitamina B2 este eliminat zilnic deci nu se depoziteaza,ci este excretat, motiv pentru care aportul ei zilnic este esential.Nu se cunosc efecte toxice ale vitaminei B2.

Ultimele produse cu reduceri