VASILOPITA,PRAJITURA CU BANUT NOROCOS - lectia de gatit 54

Vasilopita este un desert grecesc, o prajitura care se taie in noaptea de Anul Nou in felii egale, una pentru Isus Christos, una pentru Fecioara Maria, una pentru Mos Craciun, una pentru casa, si cate una pentru fiecare membru a familiei, incepand cu tatal, mama, copii, apoi si invitatii unul cate unul, daca mai sunt si alti invitati la masa.

VASILOPITA,PRAJITURA CU BANUT NOROCOS

poza reteta culinara

Intr-o parte a vasilopitei, care de obicei este rotunda, se infige un banut, care simbolizeaza norocul, sau cea mai norocoasa persoana in anul care vine.
Initial Vasilopita traditionala era un colac rotund [fara gaura] din aluat de cozonac, dar in timp, reteta s-a schimbat. Astazi putini mai prepara vasilopita din aluat de cozonac. Unii o pregatesc din aluat de chec [insiropat sau nu], altii din aluat de prajitura cu fructe deshidratate. Am adoptat si noi acest obicei pentru ca prea bine nu stiu prea bine reteta si obiceiul placintei cu ravase, mult mai autohtona, dar nu prea cunoscuta prin partile mele.
Deci...pentru aceasta reteta avem nevoie de :50 gr nuca macinata, 50 gr migdale feliate, 150 gr rahat taiat cubulete sau jeleuri dupa cum doriti [jeleurile dau o nota acrisoara pe care personal o prefer], 100 gr curmale deshidratate, 50 gr prune uscate [nu afumate], 100 gr stafide, 100 gr caise deshidratate, 2 linguri cu varf cu miere de albine[ adica atat cat se poate lua cu o lingura si nu o lingura rasa], 100 gr zahar, 200 gr faina, 200 gr unt, 4 oua, 1/2 lingurita scortisoara, 1/4 lingurita nucsoara, 1 lingura rasa de zahar pudra, 1 lingurita cu varf praf de copt.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Pentru inceput ungem cu multa margarina o tava rotunda cu diametrul de 30 de cm, apoi trecem la pregatirea fructelor. Se taie caisele, curmalele si prunele cu un foarfec folosit numai la bucatarie, in cubulete mici. Migdalele le cumparam gata feliate, iar nucile le dam prin masina de tocat. Se taie cubulete rahatul sau jeleul.
poza reteta culinara

2-Se taie cubulete rahatul sau jeleul.Se pun intr-un bol toate fructele uscate, si rahatul si zaharul pudra, apoi se amesteca bine toate cu zaharul pudra, cu scortisoara si nucasoara, astfel incat sa nu se lipeasca intre ele.
poza reteta culinara

3-Separat se bat bine ouale cu zaharul si cu untul topit.
poza reteta culinara

4-Cernem faina cu praful de copt, apoi le turnam peste amestecul de oua, si amestecam pana se omogenizeaza aluatul.
poza reteta culinara

5-Turnam amestecul de fructe uscate peste aluat si amestecam bine. Fasiile rosii pe care le vedeti in imagine sunt jeleurile gumate pe care le-a cumparat sotul meu care mi-a declarat ca nu a gasit nicaieri jeleuri normale??????pe data de 30 decembrie. Pentru ca sunt foarte subtiri, sub forma de sireturi, la copt si-au pierdut elasticitatea si desi ma temeam de o catastrofa culinara din cauza lor, rezultatul a fost chiar peste asteptari.
poza reteta culinara

6-Turnam aluatul in tava unsa si dam la cuptorul incins la 190 de grade, cca 40-45 de minute.
poza reteta culinara

Este gata cand s-a rumenit foarte bine. Se taie si se serveste numai rece.
Pofta buna si mult noroc la banut!poza reteta culinara

Ultimele produse cu reduceri