Astazi vom pregati o reteta de sarmale clasica,cu varza murata si carne de porc.
Pentru aceasta reteta avem nevoie de 800 gr carne de porc, 1 ceasca de orez [cca 120 gr], 3 cepa mari, 3 linguri pasta de tomate, 1 legatura marar, 1 legatura patrunjel,2-3 linguri de ulei, sare, piper negru.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Pentru inceput se pregateste varza si cratita pentru cuptor..Se aleg frunzele bune, si se taie in 2 sau 3 daca sunt prea mari. Eu de obicei fac sarmale mici numai pentru oaspeti, dar ultima varza cu care am facut sarmalele, avea frunze atat de mari, ca puteam sa-mi fac si o palarie din ele. Se spala putin daca sunt prea sarate, apoi se lasa la scurs. Cratita se unge cu ulei, apoi se asterne un start de varza tocata la fund, mai exact luam din mijlocul verzei de unde nu mai putem scoate foi.
Ceapa se curata, se spala, se toaca marunt, apoi se rumeneste bine.
2-Verdeata se toaca de asemenea marunt, dupa ce am spalat-o si am curatat-o de codite, apoi se da deoparte.
3-Se fierbe orezul in multa apa pentru cca 8-10 minute, sa nu fie total fiert dar nici crud.
4-Se framanta bine carnea cu condimentele, verdeata, ceapa prajita si bulionul.
5-Cu carnea gata framantata, trecem la invartit sarmalele. Punem in palma o foaie de varza, apoi o lingura de carne in mijloc si invartim sarmaua.
6-Infigem inauntru capetele foii de varza, si o punem in cratita gata pregatita.
7-Asezam sarmalele bine inghesuite in cratita, turnam o cana de zeama de varza, apoi acoperim cu frunze de varza daca au mai ramas, punem capacul si dam la cuptor la 220 de grade cca 1 ora.
Se servesc fierbinti cu smantana. Pofta buna!