Este o planta erbacee, perena, foarte raspandita in tara noastra, pe langa garduri, in paduri.Urzica are calitati extraordinare, ce o recomanda cu caldura, atat in cura de dezintoxicare atat de utila la inceputul sezonului cald, cat si ca remediu intr-o serie de afectiuni.
-bolile digestive precum gastritele hiperacide,ulcerele gastrice si duodenale,indigestii,constipatii usoare
-afectiunile pulmonare precum bronsite si astm bronsic,tuse seaca si convulsiva, raceli frecvente, dureri de piept
- anemie:
- diabet zaharat: se fac cure indelungate de suc de urzica in reprize, dimineata.
- hemoragii (pierderi mari de sange menstrual, epistaxis, hemoragie nazala)
- cancer: profilactic [previne cancerul gastric]
- boli de rinichi si vezica.Urzica este un stimulent asupra functiei renale cu rezultate pozitiva in calculoza renala, infectie renala,retentie urinara, uremie .
- hiperuricemie (concentratie crescuta a ureei in sange): extractele de urzica antreneaza in circulatie acidul uric din tesuturi si provoaca o eliminare renala abundenta a acestuia.
- amigdalite, gingivite, afte bucale: gargara cu suc. Aceste gargare facute repetat pe parcursul unei zile au si efect dezodorizant (anihileaza mirosul neplacut).
- hipotensiune, arterita sau alte afectiuni vasculare [SURSA www.copilul.ro ]
-Preparatele din urzici au efecte externe deosebit de eficiente in vindecarea ranilor supurande, varice, ulcere varicoase, gangrene, urticarie, psoriazis, eczeme cronice, arsuri, pecingine, licheni, bataturi, unghii friabile si casante, alergii dermatice, tumori si cancer de piele.
Se fac bai locale cu infuzie concentrata din frunze si radacini (6-10 linguri la un litru apa clocotita), avand efecte cicatrizante si epitelizante. Se mai pot aplica frunze proaspete strivite cu putina sare si cataplasme cu piureu din urzici pentru diverse boli de piele, inclusiv intepaturi de albine, viespi si bondari.[ Sursa www.ziarullumina.ro ]
-Infuzia se obtine prin oparirea urzicilor tinere, tocate, cu apa clocotita care este lasata sa „tragaâ€, acoperita, cca. 15 minute. Se foloseste 1 ( una ) lingura urzici proaspete sau 1 ( una ) lingurita urzici uscate la cca. 1/4 litru apa.
-Decoctul se obtine din radacini, tulpini si flori, cca. 250 gr. Urzici care se fierb in 5 litri de apa, timp de 30 de minute.
-Tinctura se obtine din radacina de urzica, bine spalata cu o perie, taiata marunt ; se umple o sticla sau un borcan cu radacinile astfel preparate, se toarna alcool de 38-40 grade si se lasa la loc calduros, timp de 14 zile.
-Siropul se obtine din planta tocata, pusa la borcan amestecata cu miere ; se lasa la macerat 30 de zile, apoi se filtreaza [Sursa www.infoterapii.ro ]
www.revistaioana.ro/ ]
2-In diabetul zaharat, cel mai eficient este un amestec in parti egale de frunze de: urzici, nuc, dud, teci de fasole si frunze de afine (uscate), macinate in rasnita electrica si administrate o lingurita (5 g) de patru ori pe zi, sublingual; se sug 15 minute, apoi se inghit cu apa.[Sursa www.formula-as.ro ]