Retete culinare recomandate in bolile de ficat si ale cailor biliare-41 retete

Toate retetele sunt pentru 4 portii.
1-Bors de gaina
Carne de gaina 800 g,zarzavat de supa 250 g,ceapa 50 g,fidea 80 g,bors 500 ml,leustean verde,sare
Cranea de gaina se taie in portii[4]si se pune la fiert in apa cu sare.Se spumeaza iar dupa 45 de minute se adauga ceapa tocata si zarzavatul de supa taiat cuburi.Cand carnea e aproape gata se
adauga borsul fiert separat si fideaua fiarta in apa.Se sareaza si se adauga leustean la servit.
2-Bors de legume
Morcovi 150 g,patrunjel 100 g,telina 125 g,apa 1,5 l,bors 400 ml,sfecla rosie 300 g,smantana 50 g,
ulei 40 g,verdeata tocata,sare.
Zarzavatul de supa se taie juliean si se inabusa 30 de minute in putina apa,ulei si sare.Se adauga 1,5 l apa clocotita si sfecla data pe razatoare si se continua fierberea.Dupa ce zarzavatul si sfecla sunt fierte,sa adauga borsul fiert separat si se mai da in cateva clocote.La servit se adauga smantana si verdeata.
3-Bors de perisoare
Carne de vaca 320 g,orez 30 g,oua 1 buc.,morcovi 150 g,patrunjel 75 g,telina 100 g,ulei 40 g,bors
de putina 400 ml,verdeata,sare
Zarzavatul de supa dat pe razatoare se inabusa cu apa,putin ulei si sare.Se adauga 1,5 l pa clocotita si se continua.Carnea se trece de 2-3 ori prin masina de tocat apoi se formeaza perisoare cu oul si orezul apoi se fierb in apa cu sare.Se adauga apoi la la supa de zarzavat borsul fiert separat,si perisoarele si se mai fierbe putin apoi se adauga sare si verdeata si se serveste.
4-Supa crema de cartofi
Supa de legume 1,2 l,piure de cartofi 800 g,ulei 20 g,lapte 200 ml,verdeata tocata 1/2 legatura,
sare
Se pune la fiert supa de legume apoi se amesteca cu toate ingredientele si se da intr-un clocot.La servit se adauga verdeata tocata.
5-Supa crema de conopida
Supa de legume streecurata 1,5 l,conopida 640 g,faina 20 g,unt 40 g,lapte 200 ml,verdeata,sare
Se fierbe conopida buchetele in supa strecurata.Se adauga dupa 15 minute si faina desfacuta in lapte
si se continua fierberea inca 15 minute.Se trece apoi totul prin sita,se adauga untul,verdeata si sarea si se serveste.
6-Supa crema de dovlecei
Supa de legume strecurata 1,2 l,dovlecei 800 g,unt 20 g,lapte 200 ml,faina 20 g,verdeata 1/2 leg
Se pun la fiert dovleceii curatati in supa strecurata,apoi dupa ce au fiert se trec prin sita si se pun iar la fiert.Se adauga sosul alb format din lapte si faina.Se mai fierbe putin apoi se adauga sarea si se serveste cu unt si cu verdeata tocata.
7-Supa crema de orez
Supa de legume 1,2 l,unt 20 g,orez 120 g,lapte 200 ml,verdeata 1/2 leg,sare
Supa de zarzavat se pune la fiert.Cand a dat in clocot se adauga orezul si se fierbe 40 de minute,
apoi se paseaza,se trece prin sita si se pune din nou la fiert impreuna cu laptele si sarea.Se serveste cu verdeata tocata.
8-Supa de fasole verde si rosii
Supa de zarzavat strecurata 1,5 l,fasole verde 400 g,rosii 250 g,faina 20 g,ulei 20 g,verdeata,
sare
Supa de zarzavat se pune la fiert apoi cand a inceput sa clocoteasca se adauga fasolea verde.Dupa
ce a fiert se adauga uleiul si sucul de rosii,preparat din rosii care au fost fierte si pasate.Se adauga faina desfacuta in putina apa si se potriveste gustul de zare.Se mai fierbe 15 minute la foc mic .Se serveste cu verdeata tocata.
9-Supa de legume cu gris rumenit
Supa de legume strecurata 1,2 l,gris 60 g,ulei 20 g,verdeata 1/2 leg,sare
Se rumeneste grisul intr-o tigaie uscata apoi se toarna in ploaie peste supa strecurata si se fierbe totul 20 de minute.Se adauga uleiul,sarea si se serveste cu verdeata.
10-Supa de rosii cu orez
Supa de zarzavat 1,5 l,rosii 500 g,orez 80 g,ulei 20 g,verdeata,sare.
Se fierbe in supa de zarzvat orezul cu uleiul si putina sare.Rosille se fierb,se paseaza si se adauga la supa de zarzavat.Se mai fierbe 5-10 minute si se potriveste gustul de zare.La servit se adauga verdeata tocata.
11-Supa de salata verde
Supa de legume strecurata 1,2 l,unt 20 g,salata verde 500 g,faina 20 g,lapte 200 ml,zeama de lamaie,verdeata,sare
Salata spalata se toaca si se fierbe in supa de legume,apoi se adauga sosul alb din faina si lapte.Se potriveste de sare si zeama de lamaie si se serveste cu verdeata tocata.
12-Supa de spanac
Supa de zarzavat 1,5 l,spanac 500 g,faina 20 g,lapte 200 ml,unt 20 g,sare
Spanacul spalat si curatat se inabusa in unt cu putina apa pana s-a muiat, apoi se adauga la supa care clocoteste, la un loc cu faina desfacuta in lapte.Se potriveste de sare si se mai fierbe cateva minute.
13-Supa de zarzavat cu fidea
Supa de zarzavat strecurata 1,5 l,fidea 80 g,ulei 20 ml,verdeata tocata,sare
Se pune supa la fiert iar cand a dat in clocot se adauga fideaua fiarta separat uleiul si sarea,apoi se serveste cu verdeata.
14-Ardei umpluti cu carne
Carne de vaca 640 g,ardei grasi 800 g,orez 100 g,oua 1 buc,ulei 80 g,rosii 500 g,faina 20 g,verdeata tocata,sare
Carnea se fierbe in apa cu sare,apoi se trece de 2 ori prin masina de tocat.Se adauga orezul fiert pe jumatate,oul,40 g ulei,sare si verdeata tocata.Ardeii se curta si se gusta sa nu fie iuti,apoi se umplu cu compozitia de carne.Se aseaza intr-o cratita cu putina apa apoi se dau la foc.Intre timp se fierb rosiile,se paseaza si se amesteca cu faina desfacuta cu putina apa.Se toarna sosul de rosii peste arde,sare si ulei si se da la cuptor pentru 20 de minute
15-Ardei umpluti cu orez
Ardei grasi 900 g,orez 200 g,morcovi 150 g,telina 125 g,ulei 40 ml,rosii 500 g,faina 20 g,verdeata ,sare
Zarzavatul dat pe razatoare se inabusa cu 20 ml ulei si putina apa.Se adauga orezul si se fierbe 20 de minute,apoi se maesteca cu verdeata si sare.Ardeii se curata si se spala,apoi dupa ce i-am gustat sa nu fie iuti se umplu cu compozitia de orez,se pun apoi intr-o cratita acoperita cu putina apa la foc.Separat se fierb appoi se paseaza si se amesteca cu faina,uleiul ramas si sare,apoi se toarna peste ardei si se da vasul la cuptor 20 de minute.
16-Budinca cu branza de vaci
Branza de vaci 600 g,unt 20 g,lapte 400 ml,faina 50 g,zahar 20 g,albusuri 4 buc,sare
Din faina ,lapte si unt se prepara un sos care se lasa sa se raceasca dupa care se amesteca cu albusurile batute spuma si cu restul ingredientelor.Se coace apoi la bain marie 30 de minute in tava unsa cu faina.
17-Budinca de carne cu orez
Supa de legume 800 ml,carne de vaca 640 g,orez 200 g,unt 20 g,albusuri 4 buc,verdeata
Carnea se fierbe in apa cu sare apoi se trece de 2-3 ori prin masina de tocat.Orezul se fierbe in supa de legume apoi se lasa sa se raceasca.Carnea se amesteca cu orezul,se adauga untul,verdeata tocata,sare si albusurile batute spuma.Se amesteca usor ,se toarna compozitia intr-o forma,care se fierbe 30 de minute la bain-marie.
18-Cartofi umpluti cu carne
Cartofi 2 kg,carne de vaca 640 g,franzela 80 g,oua 1 buc,unt 40 g,lapte 200 ml,faina 40 g,verdeata 1/2 leg,sare,supa de legume 200 ml'
Cranea se fierbe apoi se trece de 2-3 ori prin masina de tocat la un loc cu franzela inmuiata in apa si stoarsa.Se adauga 20 g unt,sare,verdeata tocata si sosul alb preparat astfel:se desface faina in 50 ml lapte si se toarna in 150 ml lapte care fierbe si se maesteca pana se leaga bine.Se amesteca totul si se umplu cartofii ce au fost curatati si scobiti.Se toarna supa de legume peste cartofi si se da la cuptor timp de 40 de minute.Se toarna deasupra si restul de unt si se servesc cu sos de mara si rosii.
19-Dovlecei umpluti cu legume
Dovlecai 1,4 kg,morcovi 400 g,mazare verde 200 g,rosii 280 g,ulei 40 g,faina 20 g,verdeata 1/2 leg,sare,supa de legume 200 ml
Dovleceii se curata,se taie in 2 pe lat si se fierb 20 de minute.Se scurg,se scoate mioezulsi se umplu cu umplutura de legume preparata astfel:morcovii se curata,se dau pe razatoare si se inabusa cu mazarea in 20 g ulei si putina apa.dupa ce s-au muiat se adauga verdeata,se umplu dovleceii si se toarna peste ei supa de legume.se da vasul la cuptor pentru 20 de minute.Din rosii,supa si faina se prepara unsos care se toarna peste dovlecei si se dau la cuptor inca 10 minute.La sfarsit se adauga si restul de ulei si se presara cu verdeata.
20-Ghiveci de legume
Morcovi 250 g,patrunjel 125 g,telina 125 g,fasole verde 275 g,mazare 250 g,conopida 320 g,ardei grasi 300 g,dovlecei 300 g,cartof i300 g,rosii 480 g,ulei 40 g,verdeata 1 leg,sare
Zarzavatul [radacinoasele] taiat felii se inabusa in apa cu ulei si sare.Se adauga ardeii taiati felii,apoi cand sunt pe jumatate moi,se adauga si restul legumelor fierte separat.Deasupra se pun rosiile taiate felii si se da vasul la cuptor 10 minute dupa care se serveste cu verdeata tocata.
21-Mancare din carne de vaca cu legume
Carne de vaca 640 g,morcovi 250 g,telina 150 g,ceapa 100 g,mazare 100 g,conopida 200 g,cartofi 500 g,unt 40 g,faina 25 g,lapte 300 ml,verdeata ,sare
Carnea se taie portii apoi se fierbe in apa cu sare.Cand e pe jumatate fierta se adauga morcovii si telina taiate rondele,ceapa tocata si mazarea.Se acopera vasul si se da la cuptor.Dupa cca 20 de minute se pune conopida desfacuta buchetele si la urma si cartofii taiati cuburi.Faina se desface in putin lapte rece,se adauga in restul de lapte care fierbe,se adauga untul si se fierbe pana se ingroasa bine se toarna sosul peste mancare si se mai fierbe cateva minute.La servit se aduga verdeata tocata.
22-Omleta cu albus de ou
Albusuri 8 buc,unt 20 g,lapte 200 ml,sare
Albusurile se bat spuma dupa care se adauga laptele si untul topit.Se toarna compozitia intr-un vas uns cu unt si se fierbe la bain-marie 10 minute apoi se da la cuptor pentru alte 10 minute.Se serveste cu sos de rosii si nt.Sosul de rosii se prepara astfel.se fierb 500 g rosii in 200 ml supa de legume.se paseaza si se pune din nou la foc.se adauga 50 g faina rumenita in tigaie uscata si desfacuta in putin lapte si se mai fierbe inca 15 minute.
23-Pilaf cu carne de pasare
Carne de pasare 1 kg,orez 320 g,morcovi 125 g,patrunjel 125 g,supa de legume 1,2 l,unt 20 g,verdeata tocaat 1/2 leg,sare
Carnea de pasare se taie in 4 portii si se pune la fiert.Dupa ce a dat in clocot,se spumeaza cat este necesar,se adauga zarzavatul,si se fierbe pana ce carnea este gata.Orezul se spala,se alege si se pune la fiert in supa de legume.Se adauga unt,sare si verdeata si cand a dat in fiert se muta vasul lacuptor timp de 30 de minute.Cand pilaful este gata se serveste cu carne de pasare.
24-Pilaf cu legume
Orez 240 g,ardei grasi 125 g,morcovi 275 g,telina 100 g,patrunjel 125 g,dovlecei 280 g,rosii 480 g,ulei 40 g,verdeata,sare
Morcovii,telina si patrunjelul se curata,se taie rondele si se inabusa in ulei,apa si sare.Se adauga pe rand ardeii taiati julien,dovleceii taiati cuburi,iar la urma orezul.Se adauga 800 ml de apa si se da vasul la cuptor 30 de minute.Se adauga deasupra felii de rosii curatate de coaja si se mai tine vasul la cuptor inca 15 minute.se serveste cu verdeata.
25-Rosii umplute cu carne
Rosii 1,4 kg,carne de vaca 400 g,orez 60 g,oua 1 buc,ulei 40 g,faina 20 g,verdeata 1/2 leg.sare
Se curata si se scobesc rosiile dupa ce li se taie capacul si se umplu cu umplutura de carne dupa care se aseaza din nou capacul.Pentru umplutura se trece carnea de 2 ori prin masina de tocat,se amesteca cu oul,orezulsi 20 g ulei.Se aseaza apoi rosiile intr-o cratita si se toarna deasupra miezul rosiilor si restul de ulei.Faina se desface in 80 g apasi se toarna peste rosii si se fierbe 40 de minute.
26-Tocana cu carne de vaca
Carne slaba de vaca 600 g,morcovi 250 g,telina 275 g,patrunjel radacina 150 g,mazare verde
200 g,cartofi 600 g,conopida 650 g,unt 40 g,faina 20 g,lapte 200 ml,verdeata ,sare
Carnea se fierbe pe jumatate si se taie cuburi.Zarzavatul de supa se taie rondele si se inabusan in apa cu putin unt si sare.Se adauga carnea,mazarea,si conopida desfacuta buchetele si se continua inabusirea.Cartofii fierti separat se curata,se taie cuburi si se adauga la carne,dupa ce aceasta este fiarta.Din faina si lapte se formeaza un sos si se mai fierbe cateva minute.
27-Salata de cruditati
Morcovi 240g,telina 240 g,mere 500 g,ulei 20 g,otet de fructe,sare
Se amesteca morcovul si telina date pe razatoare cu merele tocate marunt,cu uleiul si otetul si se serveste.
28-Salata de conopida
Conopida 1,3 kg,ulei 20 g,otet de fructe,lapte 100 ml,verdeata jumatate de leg.
Se curata conopida si apoi se fierb buchetelele in apa cu lapte si putina sare.Dupa ce a fiert se scurge bine,se aseaza pe un platou,si se toarna peste ea un dressing preparat din ulei,otet de fructe,apa,sare si verdeata tocata.
29-Salata de fasole verde
Fasole verde 500 g,ulei 20 g,otet de mere 20 ml,marar tocat,sare
Fasolea curatata se fierbe in apa cu sare apoi se amesteca cu un dressing format din restul ingredientelor si se serveste.
30-Salata de sfecla rosie
Sfecla rosie 1 kg,ulei 20 g,otet de mere 40 g,sare
Sfecla se fierbe in apa cu sare sau se coace in cuptor,apoi se curata de coaja,se da pe razatoare si se amesteca cu restul ingredientelor.
31-Salata verde
Salata verde 500 g,ulei 20 g,otet de mere 20 ml,verdeata tocata,sare
Se toaca si se amesteca salata si verdeata cu restul ingredientelor.
32-Sos alb
Lapte 400 ml,faina 40 g,unt 20 g,sare
Se pun la fiert 250 ml lapte.Cand a dat in clocot se adauga faina desfacuta in restul de lapte si se amesteca pe foc pana se ingroasa.Se potriveste de sare si se adauga si untul
33-Sos de legume
Morcovi 250 g,telina 120 g,patrunjel 120 g,rosii 240 g,ulei 20 g,verdeata 1/2 leg,sare
Zarzavatul de supa se taie rondele si se inabusa in ulei,putina apa si sare.Dupa ce s-a muiat se adauga rosiile zdrobite si se mai fierbe 20 de minute.Se paseaza,se potriveste de sare si se presara verdeata.
34-Sos de marar
Supa de legume strecurata 400 ml,faina 40 g,ulei 20 g,sare,marar verde tocat
Faina se rumeneste intr-o tigaie uscata,se desface apoi in 80 ml de apa rece si se toarna apoi in supa de legume care fierbe.Se adauga uleiul si se fierbe pana se ingroasa amestecandu-se mereu.La sfarsit se adauga sare si marar tocat si se mai da intr-un clocot.
35-Budinca de fidea si branza de vaci
Fidea 400 g,branza de vaci 400 g,unt 20 g,albusuri 4 buc,zahar 20 g,sare
Se fierbe fideaua si se lasa sa stea in apa rece,apoi se scurge,se amesteca cu branza de vaci pasata,cu untul,zaharul si albusurile batute spuma.Se toarna in tava unsa si pudrata cu faina si se fierbe cca 30 de minute la bain-marie.Se rastoarna apoi pe un platou.
36-Chisel de visine si cirese
Visine 350 g,ciresi 400 g,zahar 160 g,amidon 40 g,zahar vanilat 1 plic
Se spala visinile si ciresele,se scot samburii si se pun la fiert cu 1 l de apa si cu zaharul.Dupa 20 de minute se strecoara zeama,se pune din nou la foc.Amidonul se dizolva in putina apa rece si se adauga la zeama care a dat in fiert,apoi se fierbe pana se leaga amestecand incontinuu.
37-Mere cu bezea
Mere mari 10 buc,zahr 250 g,albusuri 4 buc
Se curata merele de coajasi se scobeste mijlocul.Se dau 2 mere pe razatoare si se amesteca cu 50 g de zahar.se umplu cu caestea restul de 8 mere,se pudreaza cu zahar si se dau la cuptor timp de 15 minute.Albusurile se bat spuma apoi se adauga si restul de zahar si se bate pana s-a topit.Se sprituieste bezeaua peste mere care se dau din nou la cuptor pana s-a intarit.
38-Mere coapte la cuptor
Mere 1 kg,dulceata 100 g
Se curata si se scobesc merele,se pune in fiecare mar cate 1 lingurita de dulceata,se aseaza intr-o tava cu putina apa si se dau la cuptor pana se moaie.
39-Papanasi fierti
Branza de vaci 500 g,oua 2 buc,gris 50 g,pesmet alb 50 g,faina 50 g,unt 10 g,sare,zahar pudra 10 g
Branza pasata si scursa se amesteca cu grisul si ouale.Se lasa sa stea 30 de minjute,apoi se adauga pesmetul,faina si se amesteca bine.Se formeaza papanasii care se fierb in apa clocotita si se servesc cu unt si zahar pudra.
40-Orez cu dovlecei
Supa de legume 1,2 l,orez 280 g,dovlecei 1,4 kg,unt 20 g,verdeata 1/2 leg
Se pune supa la fiert,iar dupa ce a dat in clocot se adauga orezul spalat si dovleceii dati pe razatoare,untul,sarea si verdeata tocata.Dupa ce a dat in clocot se da cratita la cuptor 30 de minute.
41-Orez cu mere
Orez 280 g,mere 1 kg,zahar 100 g,zahar vanilat 1 plic,coaja de lamaie
Merele se curata de coaja si se dau pe razatoare.Cojile de mere se fierb,se strecoara si se pune inapoi pe foc cantitatea de 1,2 l de zeama in care adaugam orezul,merele si zaharul.Dupa ce a dat in clocot se da vasul la cuptor 30 de minute.La sfarsit se adauga coaja de lamaie rasa si zahar vanilat.

Ultimele produse cu reduceri