Spanacul este o planta legumicola foarte valoroasa datorita continutului ridicat in substante nutritive .Spanacul este originar din Turkestan si Afganistan iar raspandirea sa s-a produs lent,in Europa,mai ales dupa cel de-al doilea razboi mondial.Pentru a nu-si pierde calitatile teraputice este bine sa il consumam in stare cruda sub forma de salate.
Contine amidon,iod, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, fier, zinc, mangan, fluor, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, E, K, acid folic, provitamina A.Continutul de fier nu e mai mare ca al altor alimente,dar in spanac se combina cu alte substante care il fac mult mai usor asimilat de catre organism.Datorita unei substante, saponina, fierul si iodul sunt absorbite cu usurinta de catre organism.Clorofila, in combinatie cu fierul, regenereaza sangele si ii creste continutul de hemoglobina.
-Un pahar de suc de spanac baut pe stomacul gol, in fiecare dimineata, timp de cateva zile, ajuta la indepartarea depresiilor fizice si nervoase [Sursa www.evenimentul.ro ]
-In ateroscleroza: zilnic se bea un pahar de suc de 200 ml.
-In astenie fizica si nervoasa: dimineata se bea o portie de suc, adica 200 ml; aceasta contribuie la eliminarea toxinelor; mineralele prezente i leguma contribuie la revigorarea organismului.
- In cardiopatie ischemica: zilnic se bea un pahar de 200 ml
-In cancer (ca adjuvant): se ingurgiteaza doua pahare de suc pe zi; primul trebuie baut dimineata pe stomacul gol, iar efectul este salutar si dupa chimioterapie; a doua portie se bea inaintea mesei de pranz.
-In diabetul zaharat doza de suc este de 500 ml, care se bea dimineata; cura dureaza 30 de zile. [Sursa www.adevarul.ro ]