Cunoscut si sub numele de curcuma sau safron[safran] de India,turmericul este o planta ierboasa de la care se folosesc drept condiment rizomul.Curcuma apartine familiei Zingiberraceae.

Este un subarbust peren, cu rizom dezvoltat, originar din Asia sudica, cultivat pe arii extinse in India, Sudul Chinei, in Taiwan, Japonia, Indonezia si Africa.Florile alb galbui ale curcumei, apar pe o tija cu aspect de spic. In varful spicului bractele de culoare alba sau alb rozie dau impresia unei flori mari cu multe petale.Rizomii arata ca niste cartofi carnosi, alungiti si aplatizati.

Au un gust aromat si iute, rizomii, si contin colorant galben,si se comercializeaza sub forma de praf.
Praful de curcuma se utilizeaza ca ingredient de baza in bucataria asiatica. Este foarte cunoscut si utilizat in bucataria indiana si indoneziana,thailandeza si chiar etiopiana,folosit la mancaruri cu carne sau cu legume si mai ales cu orez.In Europa este folosit doar in am,emestecurile de condimente,si aproape neutilizat ca si condiment principal.
Curcuma este constituent al condimentului numit 'curry', dar si drept colorant pentru branzeturi si mustarul de masa.
Nu se depoziteaza mult timp caci isi schimba foarte repede culoarea si gustul. Se foloseste si ca planta ornamentala, si se cultiva si pentru flori.

In medicina Ayurvedica este folosit ca antiseptic, antibacterial si antiinflamator,antioxidant.Comisia Europeana a probat folosirea rizomului de Turmeric in disfunctiile dispeptice, in afectiunile stomacale si intestinale si in special a disfunctiilor biliare.Cercetari actuale sugereaza posible efecte pozitive in lupta impotriva cancerului[mai ales a celui de colon], alzheimerului, si a bolilor de ficat.
Planta este contraindicata in obstructiile cailor biliare, in litiazele biliare, la cei care sufera de hiperaciditate si ulcer gastric. Nu se recomanda in timpul sarcinii.