Mahlabul [Prunus mahaleb],din familia L. Rosaceae ,numit si visin turcesc,sau cires salbatic este un arbore,a carui frunze se aseamana cu visinul cunoscut si la noi.Arborele creste inalt de cca 3-6 m,rara pana la 9 m,si are inflorescente de pana la 10 flori intr-un racem.Florile sunt albe si foarte asemanatoare cu florile de cires si visin de la noi.
Arborele creste in Asia dar si in Europa de Est si Sud.
Mahlabul ca si condiment, este miezul samburelui fructului de visin turcesc,fruct inchis la culoare,cu forma ca de cireasa.Miezul in forma de picatura, [seamana cu semintele de mei dar putin mai mare], este macinat, iar pulberea obtinuta se foloseste la multe tipuri de paine si patiserie.De asemeni da aroma painii facuta cu drojdie,in tarile arabe.
Este foarte cunoscut in tarile arabe dar si in Asia Rasariteana, sau de Vest,fiind foarte popular in bucataria libaneza,dar si in cea armeana.Este totusi putin cunoscut in Europa Centrala sau de Nord.
Aroma sa este dulce si se foloseste mai mult la patiseria si panificatie, dar si la mancaruri in India.In bucataria mediteraneeana se folosete mai mult la panificatie,in Grecia este primul condiment care se foloseste la prepararea cozonacilor numiti tsoureki.
Este bine sa fie pastrate bobitele intregi, si sa fie macinate,numai in momentul folosirii,pentru a nu se pierde aroma.Este totusi comercializat si sub forma de pudra,mai ales in tarile producatoare.La noi in tara este un condiment aproape necunoscut.
Poate fi cultivat si ca arbore ornamental,pana la o anumita varsta, dandu-i-se diferite forme.