Cimbrul de camp - Thymus vulgaris

Cimbrul de camp , este o planta foarte aromatica folosindu-se indeosebi pe post de condiment in bucatarie , dar si din ce in ce mai des ca ingredient in produse naturiste de vindecare a diferitelor boli.
Este un arbust inalt pana la 30 cm, care are tulpinile in 4 muchii, de culoare verde-rosiatica, lemnos in partea inferioara, florile mici si de culoare roz-violet.Spre deosebire de cimbrul de gradina, cimbrul de camp este o planta multianuala.

poza reteta culinara

Planta este originara din zona mediteraneana,si este inrudita cu maghiranul.Marturiile antice, din vremea civilizatiilor greaca si romana,descriu multe rafinamente culinare din care nu lipseste cimbrul,dand de inteles de asemeni faptul ca erau cunoscute nu numai virtutile sale culinare, ci si cele medicinale.
De la cimbru se folosesc partile aeriene (thymi herba) fara partile lemnoase, recoltarea facandu-se inaintea infloririi complete, atunci cand continutul in principii active este cel mai mare.La inceputul verii infloreste cu flori micute si parfumate .
poza reteta culinara

In alimentatie iul folosim un supe/ciorbe, preparate de carne, sosuri, fripturi si gratate, mancaruri de carne sau de legume, carnati, marinate, preparate din peste.Este adeseam folosit in combinatii si amestecuri de condimente.Se impaca bine cu usturoiul si piperul negru, combinatia aceasta fiind una de baza pentru fripturile romanesti.Dar la fel de bine se impaca si cu cimbrisorul, oregano, busuiocul si multe altele...Cat este verde se foloseste numai in cantitati mici, cel putin la inceput pana ii prindeti rostul fiindca este foarte aromat.Dar se poate folosi si uscat.La fel ca si cimbrul de gradina,se poate atarna in saculeti de panza intr-o incapere racaoroasa,fara umezeala,si ferit de razele soarelui.
poza reteta culinara

Partea aeriana a plantei Thymus vulgaris L. fam. Labiatae, care contine ulei volatil (cu borneol, cineol, timol, carvacrol , timol), tanin, acid cafeic, principiu amar , saponozide, flavone .Are efect antibacterian, antiseptic, cicatrizant, expectorant, antitusiv, diuretic, colagog si coleretic.
Este folosit impotriva infectiilor, racelilor, problemelor de stomac si intestinale, problemelor legate de menstruatie, de rinichi, afectiuni hepato-biliare etc.Pentru uz extern este folosit la vindecarea ranilor si a ulceratiilor.
Atentie!!!supradozarea provoaca tulburari gastrointestinale.

Ultimele produse cu reduceri