Buna ziua, astazi vom pregati un tort hazliu, in forma de ursulet, fara forma speciala, pe care il vom 'sculpta' noi. Este vorba de un tort din blat cu nuca, umplut cu crema de ou si miere, si acoperit cu crema de cacao si desenat cu crema caramel.
Pentru aceasta reteta vom avea nevoie de:
-blat: 5 oua, 150 gr zahar, 160 gr nuci macinate, 2 linguri de apa, 80 gr faina, 1 praf de copt.
-crema de miere: 250 gr margarina tare, 300 gr miere, 3 galbenuse, si miezul de la blatul de mai sus.
-crema de cacao: 200 gr margarina moale tartinabila, 150 gr zahar, 74 gr cacao neagra, 2 linguri cu varf cu lapte praf, 1 galbenus.
-crema caramel: 100 gr margarina moale, 1 plic cu glazura de caramel de la dr. Oetker.
-sirop: 1/2 cana de miere, 1/2 cana de apa.
-ornat: 1 creion cu glazura colorata pentru ornat, si 2 jeleuri de culoare neagra.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Pentru inceput pregatim cremele si siropul, si incepem crema de miere care trebuie sa se raceasca ulterior. Amestecam incontinuu la bain-marie mierea si galbenusele pana se leaga putin , apoi lasam la racit. Dupa ce s-a racit si intarit, se freaca cu margarina batuta spuma pana se omogenizeaza. Pentru sirop, amestecam la mivcrounde sau pe foc mierea cu apa, pana se dilueaza complet mierea, apoi lasam la racit.
2-Pentru crema de caramel , mixam margarina cu praful de glazura [fara sa adaugam apa], apoi o dam la rece.
3-Pentru crema de cacao, procedam la fel, mixand margarina cu toate ingredientele adaugate pe rand, pana se omogenizeaza.
4-Pregatim apoi ingredientele pentru blat, cantarind cu grija totul.
5-Alegem galbenusele cu grija de albuse, ca sa nu intepam vreun galbenus. Pentru cei care nu stiu, spuma de albus nu se mai intareste, daca ramane in albus fie si cea mai mica urma de galbenus. Batem apoi spuma albusele, turnand cate putin zaharul si mixand pana se dizolva complet. Mai mixam putin si dupa ce am adaugat si lingurele de apa. Dupa ce spuma de albus s-a intarit, adaugam galbenusele, nucile, si in final adaugam si faina cernuta cu praful de copt, amestecand dupa nuci si faina cu o lingura, de jos in sus, ca sa nu se lasa aluatul pufos.
6-Ungem cu margarina, si tapetam cu pesmet, 4 forme mici de briose, [eu am pus una in plus ca sa nu am surprize in caz ca se lipeste vreuna, dar nu a fost cazul], si o forma de tort cu diametrul de 28 cm...
7-...apoi le umplem cu lingura cca 2/3 din capacitate, si le dam la cuptorul preincalzit la 185 grade . Scoatem formele de briose dupa 35-40 de minute, si mai lasam forma de tort inca 5-10 minute.
8-Se cunoaste daca e copt, dupa marginile aurite, dar puteti sa-l intepati cu paiul ca sa fiti siguri.
9-Dupa ce s-au racit putin [cca 5 minute la rece], se insiropeaza direct in formele de briose, cu cate 2 linguri de sirop, avand grija sa nu le imbibam prea tare. La fel se procedeaza si cu blatul, dupa cafe se lasa complet la racit. Se scot din forme cu grija sa nu se sfarame, dupa ce s-u racit complet.
10-Taiem apoi capacul brioselor ca in imaginea de mai jos...
11-...cu o lingura scobim interiorul, astfel incat sa ramana peretii cat mai subtiri, si punem deoparte miezul.
12-Taiem apoi blatul de tort mai intai transversal in 2 felii, apoi taiem in forma de trunchi 2 felii pe margini, asa cum se vede in fotografia de mai jos, si indepartam partile laterale, fara sa le aruncam, caci din ele vom forma mai tarziu capul.
13-Ridicam apoi capacul tortului [adica prima felie], si o intoarcem cu fata in sus. Cu grija, cu ajutorul unei furculite, scobim interiorul ambelor felii, si pastram miezul. Separat miezul muiat se marunteste la blender sau la robotul care toaca alimentele, apoi se amesteca cu crema racita de ou si miere. Iata de ce tortul trebuie sa fie doar putin insiropat. Daca e prea moale crema, nu va temeti, caci miezul de tort o intareste.
14-Se umple apoi cu crema de miere ata briosele...
15-...cat si blatul, dupa care li se reataseaza capacele.
16-Apoi trecem la ultimul stadiu de 'sculptura' : capul. Unim ca in planul de mai jos marginile blatului pe care le-am indepartat, apoi taiem colturile.
17-Pe un paltou aranjam corpul si memebrele ursuletului, dupa care montam capul...
18-...il umplem cu crema...
19-..si 'ii punem capacul'.
20-Cu crema caramel, 'desenam' membrele, burtica si botul .
21-Cu crema de cacao invelim practic tot restul corpului, capului, etc.. pana acoperim totul.
22-Cu un creion de ornat desenam gurita, si cu 2 drajeuri sau jeleuri negre, formam ci ochii.
23-Cu ajutorul inei furculite 'greblam' blanita ...
24-...si cu ajutorul unui servetel, curatam cu grija ciocolata de pe platou.
25-Se da apoi a frigider si se taie dupa cel putin 3 ore, dar cel mai bine e a doua zi.
Pofta buna!