Buna ziua! Astazi vom invata sa ornam sau mai bine zis sa transformam o prajitura banala, intr-un desert deosebit, pentru mesele festive sau pentru petrecerile pentru copii.
Aceasta prajitura nu este altceva decat un salam de biscuiti cu visine, rahat, stafide si nuca, pe care l-am aranjat astfel pentru ziua de nastere a nepotelului meu.
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de: 250 margarina Unirea sau Rama, 450 gr zahar pudra, 75 gr cacao neagra, 1 ceasca de stafide, 2 cesti de nuca macinata, 300 gr visine din visinata [cantarite fara samburi], 1 pachet de biscuiti Petit Beaure macinat, 1 pachet Petit Beaure intreg, 100 ml lapte, 250 gr rahat, visinata 150 ml.
Pentru decorat aveti nevoie de 1 pachet de unt de masa, 250 gr zahar pudra, esenta de vanilie, 2 drajeuri negre pe post de ochi si unul roz pe post de limba.
1-Pentru inceput punem intr-un bol stafidele, apoi le acoperim cu visinata, si le lasam sa se moaie cateva ore sau chiar peste noapte daca sunt uscate. [Daca sunt proaspete si moi, nu au nevoie de muiat]
2-Taiem rahatul in cubulete mici, cat jumatatea unghiei.
3-Visinele, se curata de samburi, apoi se lasa la scurs putin, nu e nevoie sa fie prea uscate.
4-Intr-un castron mai mare, se freaca margarina cu cacaoa, si zaharul pudra. Dupa ce s-a omogenizat crema, adaugam nucile macinate, biscutii macinati, rahatul, si stafidele cu tot cu visinata in care au stat, apoi amestecam pana se omogenizeaza.
5-Separat rupem bucatele biscuitii intregi.
6-Turnam laptele peste bucatelele de biscuiti, ...
7-...si amestecam pana se resoarbe, fara a se muia in totalitate biscuitii. Se incorporeaza si biscuitii sfarmati, apoi se da la rece. Separat frecam untul cu zahar pudra si esenta de vanilie [sau zahar vanilat].
8-Pe un platou, aranjam cam 1/3 din pasta de biscuiti, de forma unui omulte, ca in fotografia de mai jos.
9-Din a doua treime de pasta de cacao cu biscuiti, formam corpul, ca un ou mare, pe care il lipim deasupra, apoi rupem din ce a mai ramas in bol sa facem si o codita, pe care o lipim ca un tub perpendicular. Se vede forma destul de bine in fotografia de mai jos.
10-In sfarsit, impartim in 2 ce a mai ramas, si din prima jumatate, formam capul de marimea unui ou de gasca [cu aproximatie], iar cealalta jumatate o taiem in doua, dupa care facem 2 piramide mici - urechile. Le lipim apoi de rosul corpului, inutil sa mai spun care le e locul.
11-Cu crema de unt, incepem sa acoperim corpul catelusului...
12-...apoi cu o spaltula sau un cutit, acoperim toate imperfectiunile, avand grija sa nu consumam mai mult de jumatate din cantitatea de crema.
13-Umplem o seringa de cofetarie [sau o punga cu sprit] cu restul de crema ramasa, dupa care adaugam mot langa mot, pana terminam de aranjat tot 'parul' catelului.
14-Montam la sfarsit ochii si limba [adica le infundam in crema care are si rol de liant in acest caz], apoi dam la rece prajitura.
EXTRA SFAT! Ca o mica schimbare, cine doreste, poate inlocui visinele cu coaja de portocala glasata, sau cu dulceata de coji de portocale, iar visinata se poate inlocui cu cognac sau rom alb de buna calitate. Nu adaugati esenta de rom. Va schimba tot gustul prajiturii.