Tortul pentru 2 ani nu este decat un tort in forma de cifra 2, decorat vesel, bineinteles ca orice tort pentru copii. Asa cum l-am taiat in forma de cifra 2, tot asa cu atentie putem forma orice cifra dorim.
Pentru ca a fost vorba de o petrecere cu destul de multi invitati, am facut un tort foarte mare, si deci voi scrie reteta asa cum am folosit-o eu, dar daca este prea mult pentru dumneavoastra puteti reduce cantitatile la jumatate.
Pentru aceasta reteta aveti nevoie:
Blat din pandispan: 12 oua, 12 linguri de faina, 12 linguri de zahar.
Crema : 1 kg smantana grasa, 2 plicuri praf de frisca din comert, 200 gr zahar pudra, coaja de la o portocala, cateva picaturi de colorant verde, cateva picaturi de colorant galben si rosu [pentru o nuanta portocalie].
Crema de ciocolata: 500 gr frisca lichida indulcita, 350 gr ciocolata de menaj.
Sirop: 1 cana de zahar, 1 cana apa.
Fondant: 300 gr zahar, 2,5 gr gelatina praf dizolvata in 10 ml apa, 15 gr miere, cateva picaturi de colorant albastru.
Decor : 1 lingura fulgi de cocos verzi, 100 gr ciocolata de menaj si 50 gr miere pentru gardul de lemn, 100 gr ciocolata alba de menaj, cateva picaturi de colorant galben si rosu si 40 gr miere pentru rate, 100 gr ciocolata alba, 40 gr miere si cateva picaturi de colorant albastru si galben pentru a obtine culoarea verde, 50 gr ciocolata alba, cateva picaturi de colorant rosi si 20 gr miere pentru trandafirii roz si 50 gr ciocolata alba si 20 gr miere, pentr gardul de ciocolata.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Deci pentru inceput ungem cu margarina, apoi tapetam cu hartie de copt 2 tavi mici, din care una rotunda cu diametrul de 24-28 cm , pentru bucla de la cifra 2 si una de 20/30 cm, dreptunghiulara, din care vom decupa restul cifrei.
2-Trecem la pregatirea blatului, care e cel mai simplu, cel mai cunoscut, dar si cel mai pufos. Regula de 1 lingura de zahar, respectiv faina la 1 ou e cunoscuta de toti. Deci..batem spuma albusurile presarand zaharul in ploaie pana devine o spuma tare. Adaugam apoi galbenusurile, iar la sfarsit faina cate o lingura, amestecand de jos in sus. Pentru spuma de ou puteti folosi mixerul dar faina este mai bine , asa cum am mai spus, sa o amestecati cu lingura de jos in sus ca sa nu se dezumfle aluatul.
3-Turnam aluatul la nivele egale in cele 2 tavi gata pregatite.
4-Se dau tavile la cuptorul incins la 185 de grade pentru cca 45 de minute, timp in care nu se deschide deloc cuptorul. Dupa 45 de minute verificam daca s-au rumenit. Daca sunt bine rumenite, sunt gata, deci inchidem gazul dar lasam sa se raceasca cu usa cuptorului deschisa pe jumatate ca sa nu se lase blaturile.
5-Taiem in 3 straturi ambele blaturi, apoi le decupam in forma de 2.
6-Unde lipseste completam cu cate o bucatica pe la colturi, dupa modelul din imagine.
7-Trecem la prepararea cremei de ciocolata. La foc mic punem ciocolata rupta bucatele peste frisca lichida, si amestecam pana se topeste omogen. Va rezulta o crema de ciocolata densa si nu una pufoasa pe care o vom lasa la racit pe marginea chiuvetei si nu in frigider.
8-Separat trecem la prepararea cremei de portocale. Batem spuma smantana cu zaharul pudra, coaja de portocale si cu pliculete de praf de frisca. Dupa ce s-a intarit o impartim in doua. Jumatate o amestecam cu putin colorant galben si rosu pentru a obtine o culoare usor portocalie, iar cealalta jumatate o amestecam cu putin colorant galben si albastru pentru o culoare verde. Pe internet exista multe situri care vand culori alimentare de toate nuantele , dar preturile sunt cam piperate asa ca ma multumesc cu cele 3 culori de la Kaufland sau Billa. Cremele de portocale sunt mai pufoase, asa ca le dam la frigider.
9-Pentru sirop, caramelizam pe foc mic amestecand incontinuu zaharul, apoi dupa ce a obtinut o culoare caramel frumoasa, adaugam apa si lasam sa fiarba pana se topeste. Il lasam apoi la racit, si il gustam. Daca s-a evaporat prea multa apa la fiert si este prea dulce, mai adaugam putina apa [2-3 linguri dupa gust].
10-Dupa ce insiropam partea de jos , adica primul strat, il ungem cu un strat gros de ciocolata, avand grija sa oprim cateva linguri pentru acoperis.
11-Insiropam usor cel de-al doilea strat de blat, apoi il asezam peste crema de cioocolata si il ungem generos cu crema portocalie de portocale.
12-Procedam la fel cu ultimul strat de blat, dupa care imbracam tot tortul in crema de portocale verde.
13-Deasupra, turnam si restul de crema de ciocolata ramasa, si il intindem bine. Lasam bucla de la cifra 2 asa cum e, in timp ce presaram fulgii de nuca de cocos peste restul cifrei.
14-Intre timp preparam fondantul. Pentru mai multa viteza, am amestecat mierea cu apa si colorantul, am incalzit amestecul la microunde, apoi am adaugat si gelatina, si am amestecat pana s-a topit bine. Am turnat-o apoi peste zaharul pudra si dupa ce l-am framantat bine, la-m intins cu sucitorul pe o suprafata unsa cu margarina. Daca tortul nu e perfect drept la suprafata, fondantul are darul de a arata imperfectiunile cu degetul, din acest motiv am intins foaia de fondant 'in valuri', asa cum reiese din fotografiile de mai jos.
15-Dam tortul la frigider si preparam decorul. Incalzim la microunde pana la punctul de fierbere mierea de albine[ 50gr] , apoi adaugam ciocolata de menaj [100 gr] si amestecam pana se topeste. Cu lingurita, ungem bare inegale dar in strat subtire, pe o folie de aluminium, apoi le dam la frigider.
16-Dupa ce s-au intarit bine 'sipcile', topim 50 gr ciocolata alba cu 20 gr miere si amestecam pana se omogenizeaza. Scoatem din frigider folia cu sipcile din gard si cat este fierbinte si topita ciocolata alba, ungem sipcile cu o pensula cu aceasta ciocolata. Acest ultim retus pentru gard se poate lipsi, dar urmele de ciocolata alba dau impresia de lemn autentic uscat la soare.
17-Amestecam mierea cu colorantul verde pentru frunzele de ciocolata care ies prin gard, apoi dam la microunde pana se incalzeste bine. Adaugam ciocolata alba si amestecam iar. Dupa ce s-au omogenizat bine, turnam amestecul pe o farfurie si lasam sa se intareasca la temperatura camerei.
18-Cu mana,precum plastelina, modelam frunze lungi de iarba, apoi le lipim pe marginea tortului, de jur imprejur. Se vor lipi fara nici un pic de efort de crema de portocale.
19-Din fasiile de ciocolata pentru gard, rupem cu mana fasii lungi si inegale, pe care le asezam intercalat cu frunzele de ciocolata vere. Deasupra lor asezam perpendicular o sipca lunga, de jur imprejurul tortului, care de asemeni se va lipi usor de crema.
20-Pregatim in acelasi mod ciocolata pentru rate si respectiv pentru trandafiri, pe care ii modelam cu mana. In trecut, tot la <
21-Punem ratele peste fondantul in valuri, si din intamplare, am gasit prin dulap si niste bombonele mici si albe [care se pot lipsi], si din care am format spuma.
22-Tortul se da la rece cateva ore bune. Pentru ca procedura nu e foarte usoara dava va lipseste 'antrenamentul' la decorat, va sfatuiesc sa pregatiti decorul din timp. Cat mai lung cu atat mai bine. Ciocolata cu miere de albine, tine la frigider foarte mult timp, deci nu e nevoie sa va grabiti. Cel mai bine e sa pregatiti ratele, florile, gardul si frunzele din timp. Mie mi-a luat 5 ore in total ca sa pregatesc acest tort urias, cu tot cu timpul de coacere a blatului, de fierbere a siropului si de preparare a cremelor si a decorului, si, desi am antrenament, as fi preferat sa nu fie nevoie sa il pregatesc tot odata. De asemeni, un extra sfat. Ar fi bine sa nu fie prea proaspat nici blatul. Daca e vechi de una-doua zile, se taie mai usor.
Pofta buna!