Iar am fost nevoita sa impart o lectie in doua datorita numarului mare de fotografii. Astfel ca ne vom ocupa de pregatirea torului in acest capitolul si de ornarea lui in urmatorul capitol. Pentru ca de sarbatori fiecare gospodina pierde 1-2 zile in bucatarie, m-am orientat spre o metoda care sa ne permita sa scurtam timpul de pregatire.
Designul nu este foarte complicat dar tot cere putin timp, astfel ca am pregatit o reteta de coacere rapida, mai exact vom coace impreuna 2 blaturi, cel moale de ciocolata, avand rol de crema. Cei care au gatit deja Sokolatopita, reteta pe care am publcat-o de curand [ vezi ....], stiu la ce sa se astepte, celorlalti trebuie sa va spun ca e vorba de un de ciocolata, cu foarte putina faina, care este putin sfaramacios la suprafata, dar pufos si gelatinos in interior ceea ce ii confera aproape consistenta unei creme. Ca sa nu mai lungim tema...Pentru aceasta reteta avem nevoie de
-pentru blatul de cocos 3 oua, 1,5 linguri faina, 75 gr cocos,100 gr zahar
-pentru blatul de ciocolata avem nevoie de 3 oua mici, 250 gr ciocolata, 250 gr unt, 250 gr zahar, 85 gr faina, 100 gr migdale macinate [optional]
-pentru fondant avem nevoie de 450 gr zahar pudra din comert, 5 gr gelatina, 50 gr miere,30 ml apa, cateva picaturi colorant albastru, esenta de migdale cateva picaturi.
-pentru decor avem nevoie de 100 gr unt, 50 gr zahar pudra, cateva picaturi esenta vanilie, cateva picaturi colorant galben, rosu si verde.
-pentru sirop avem nevoie de 1 lingura cu varf de zahar, 1 lingura de miere si 2 linguri de apa.
Pentru a urmari reteta pas cu pas si pozele atasate, da-ti click pe butonul de mai jos.
1-Se pune pe foc mic amestecand incontinuu ciocolata, untul si zaharul, si se amesteca pana se topesc bine si se omogenizeaza.
2-Dupa ce se trage deoparte de pe foc se toarna deodata migdalele macinate si faina, apoi dupa ce se amesteca bine si se raceste putin compozitia, se adauga si ouale toate deodata si se bate putin cu telul sau cu furculita.
3-Se toarna compozitia intr-o forma de blat unsa cu margarina si tapetata cu hartie pe fund, apoi trecem la blatul de cocos.
4-Se bat spuma ca pentru [andispan albusurile cu zaharul, pana se obtine o spuma tare ca pentru bezele. Se adauga apoi galbenusurile unul cate unul, iar in final se pune si faina si nuca de cocos amestecand cu o lingura de lemn de jos in sus ca sa nu se lasa aluatul. Putem bate spuma albusurile si zaharul cu mixerul, dar cand trecem la faina si cocos este bine sa amestecam in modul traditional, cu lingura.
5-Se toarna aluatul de cocos cu lingura cate putin peste cel de cacao, incet-incet ca sa nu se amestece cele 2 aluaturi si daca este nevoie, se intinde putin cu lingura.
6-Se da aluatul la cuptorul incins la 190 de grade si se coace cca 45 de minute. Se scoate cand este rumenit deasupra.
7-Separat se amesteca mierea si zaharul cu apa fierbinte pana se topesc, apoi se lasa la racit. Blatul se lassa la racit in tava, apoi tot in tava de copt se insiropeaza putin cate p[utin cu lingura.
8-Se pune o farfurie plata, sau platoul in care urmeaza sa ornam tortul peste tava de tort racita, si printr-o miscare brusca rasturnam blatul peste platou.
9-Nu uitati ca partea de deasupra [cea de ciocolata] , este mai mult o ciocolata pastoasa decat blat de cacao, deci nu va speriati daca pare necopt, caci exact asa trebuie sa fie.
In continuare, vom trece la ornarea propriuzisa, de care ne vom ocupa in capitolul urmator.