Cum ornam un tort festiv pentru sarbatori.
Deci aceasta este imaginea finala a tortului. Avem tortul deja preparat deci trecem direct la ornare.
1-Trecem la prepararea fondantului cu care vom acoperi tortul. Nu intru in detalii am explicat pe larg reteta 'Cum imbracam un tort in fondant - lectia de gatit 20'. [ http://retete-culinare-diverse.ro/news1158.html.3]
Se framanta ca un aluat fondantul din care tinem deoparte cam 100 gr pe care le amestecam cu 2-3 picaturi de colorant galben. Restul se amesteca cu colorant albastru.
2-Se intinde fondantul albastru cu sucitorul.
3-Apoi se imbraca tortul gata pregatit cu el.
4-Separat frecam untul cu zaharul pudra si esenta pana se face spuma. Cu seringa pentru ornat formam turturi de gheata ca in fotografie, pe muchia de sus.
5-Dupa aceea formam stalagmite in partea de jos in acelasi mod.
6-Formam apoi cu seringa, 3 bile albe unite, omul de zapada. In crema ramasa se amesteca cateva picaturi de colorant verde, apoi cu seringa formam mici crengute subtiri.
7-Apasam cu degetul, apoi il ridicam brusc formand astfel acele de brad. Este mult mai simplu, decat sa formam acele unul cate unul cu seringa.
8-Fondantul galben se intinde cu sucitorul, apoi din foaia formata decupam cu cutitul o semiluna. Rupem apoi cu degetul bobite minuscule-stelele, pe care le asezam printre crengi.
9-Restul de fondant galben il despartim in doua. Intr-unul punem o picatura rosie, din care modelam cu mana 2 manute pentru omul de zapada, in celalalt punem o picatura verde si modelam o palarie. La sfarsit se presoara tot tortul cu o lingurita de nuca de cocos.
10-Daca vi se pare mai usor mai exista o modalitate de a forma rapid oameni de zapada. Poate mult mai rapida si mai usoara. Intindem o foaie de fondant alb, din care decupam cu un paharut de tuica 3 cercuri ca in imagine.
11-Se aseaza unul peste altul ca in imagina cercurile.
12-Se decupeaza din fondant 1 dreptunghi pe care il asezam sub forma de palarie, sau pur si simplu atasam o tableta subtire de ciocolata.Cu putina ciocolata topita desenam ochii si gura.
13-Acestia sunt oamenii nostri de zapada.
EXTRA SFAT! Daca folositi acest fondant la torturi insiropate, este bine sa imbracati tot tortul intr-o pelicula subtire de crema pe baza de unt [unt si zahar pudra numai], si abia apoi sa il imbracati in fondant. Crema de unt are rolul de a atenua asperitatile si denivelarile, dar in primul rand are rolul de a mentine umezeala[ siropul] in interior. Un tort prea insiropat poate topi fondantul.
Pofta buna!