Ei bine ati inteles ce tort am pregatit,din nou, pentru Revelion. Din pacate familia a cam inceput sa maraie ca s-a cam saturat de diplomat [de care eu nu ma mai satur de vreme ce pregatesc macar unul pe luna], asa ca anul acesta am vrut sa fac un tort Black forest, tot cu crema de vanilie si cirese din dulceata, dar nu am avut timp sa fac blatul de cacao, asa ca am trantit la repezeala un tort amestec de Diplomat si Black forest, care tot ca un diplomat arata, dar cu amestecul de cirese si vanilie tipic pentru Black Forest [vezi reteta la pagina http://retete-culinare-diverse.ro/v1/plugins/recipe_menu/recipes.php?0.view.9276].
Deci pentru aceasta reteta avem nevoie de 400 gr piscoturi de sampanie, 1 kg smantana, 500 gr iaurt, 200+150 gr zahar pudra, 1 borcan dulceata de cirese, 1 pliculet de intaritor de frisca, 2 linguri cu varf de gelatina praf, 100 ml apa, 4 pliculete de zahar vanilat, optional cateva perlute aurii si argintii pentru decor.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Pentru inceput, imbracam in folie de nylon, o cratita de inaltimea piscoturilor de sampanie [sau mai inalta dar nu mai joasa].
2-Pregatim siropul din 1 cescuta zeama din dulceata [siropul fara fructe adica] si jumatate de cescuta de apa fierbinte.Se amesteca apoi cu 1 pliculet zahar vanilat, apoi se moaie piscoturile unul cate unul in sirop, apoi se dispun in cratita ca in fotografia de mai jos. Daca piscoturile nu sunt foarte proaspete, trebuie tinute cateva secunde macar, daca sunt proaspete, trebuie cufundate foarte rapid sa nu se sfarame. Ciresele din dulceata se pun intr-o sita, apoi se lasa la scurs.
3-Dupa ce am acoperit cu piscoturi cratita, muiem in 100 ml apa fierbinte gelatina, si o lasam sa se topeasca, timp in care batem 500 gr smantana cu 500 gr iaurt gras , cu 3 pliculete de zahar vanilat, si cu 200 gr zahar pudra. Datorita iaurtului nu va fi foarte tare crema, asa ca nu va speriati, gelatina o sa o intareasca dupa cum bine stiti. Dupa ce s-a topit gelatina, se toarna peste crema, se mai bate putin, apoi se rastoarna toata 1/3 din crema peste piscoturile din cratita. Se pune deasupra jumatate din cantitatea de cirese, apoi se toarna inca 1/3 din crema, punem si restul cireselor, abia la urma turnam si crema ramasa. Daca este prea moale crema, atunci o lasam cate 15 minute la frigider, sa se intareasca atat cat sa nu cada la fund toate ciresele.
4-Dupa ce s-a prins putin, se pun piscoturi insiropate in deasupra, apoi se acopera cu o punga si se da la rece peste noapte.
5-A doua zi scoatem din punga cratita, punem deasupra platoul de tort, apoi rasturnam cu i miscare scurta si rapida cratita. Din pacate operatia necesita amandoua mainile, asa ca nu am putut sa fac si fotografii.
6-Trecem apoi la ornat. Batem restul de smantana [500 gr] cu restul de zahar pudra,[150 gr], si punem si 1 pliculet de intaritor.
7-Imbracam in frisca tortul intarit, intinzand-o cu cutitul.
8-Cu seringa de ornat torturi, facem o margine de floricele ca in fotografie...
9-...apoi o bordura de mici valuri[pentru care trebuie sa schimbam varful seringii]. Ornam intai marginile, pentru cazul in care risipim prea multa frisca pe floricele si nu ne mai ramane pentru margini.
10-Apoi umplem tot tortul cu moturi de frisca. Mai intai in partea superioara, apoi daca ne mai ramane frisca, punem si in lateral. In final eu am stropit tortul cu bobite argintii si aurii pentru un aer sarbatoresc. Se gasesc de cumparat si la cofetarii la kg, dar si la Kaufland.
Extra sfat!Pentru acest tort este necesar sa folosim iaurt foarte gras de 10% grasime si smantana de minim 22 % grasime. Tortul este mult mai gustos daca in loc sa punem 2 straturi de cirese, punem 1 start de cirese din dulceata si 1 strat de visine din dulceata, dar cel putin un start si siropul trebuie sa fie de cirese. Atentie!! Visine din dulceata si nu visine din visinata, care nu se potrivesc prea bine cu aceasta reteta.