MARILE INVENTII CULINARE ACCIDENTALE

Stiati ca ...unele din cele mai renumite dulciuri s-au 'nascut din greseala? Deci nu va simtiti prost daca mai gresiti cate o reteta. Rezultatul poate surprinde uneori in mod placut.
Tarta Tatin despre care sti deja ca este una din retetele clasice franceze, este rezultatul unei greseli a bucataresei Stephanie Tatin care impreuna cu sora sa Caroline (in 1898) conducea hotelul Tatin din Lamotte-Beuvron, Regiunea Sologne din Franta.

poza reteta culinara

Stephanie care se pregatea sa faca o placinta de mere, a uitat merele pe foc, si acestea s-au caramelizat. Neputincioasa, a pus aluatul peste mere, si a dat tigaia la cuptor, apoi a rasturnat tarta coapta si a servit-o asa clientilor, care au gasit-o delicioasa.
Chocolate chips cookies (fursecurile cu bucatele de ciocolata), au fost de asemeni descoperiti din greseala, in 1930 de catre Ruth Wakefield, care gatea fursecuri de ciocolata, fugind din magazin pentru un moment, ea a spart un baton de ciocolata amaruie, si a aruncat bucatelele in aluatul de fursecuri.
poza reteta culinara

Dupa ce s-au copt, ea adescoperit ca ciocolata nu s-a topit, si astfela inceput in curand sa vanda fursecuri cu bucatele de ciocolata.
Chipsurile din cartofi prajiti, sunt o micuta 'razbunare' delicioasa. In 1853 la Moon Lake Lodge in Saratoga Springs, New York, un client a returnat cartofii frantuzesti la bucatarie, pe motiv ca nu sunt destul de subtiri. Bucatarul chef George Crum, a prajit inca o portie de cartofi, care au fost din nou refuzati.
poza reteta culinara

Enervat, bucatarul s-a hotarat sa-i dea o lectie clientului, astfel ca a taiat cartofii atat de subtire, incat sa nu poata fi apucati cu furculita, si i-a servit asa, dar clientului i-au placut foarte mult. Curand clientii au inceput sa comande aceasta noua inventie care place tuturor.
Popsicles adica granita pe bat, asa cum o cunoastem noi, sau inghetata granita (popsicles) a fost inventata in 1905 cand Frank Epperson, un baietel de 11 ani si-a uitat paharul cu suc de fructe pe prispa, cu un bat infipt in el. Sucul a inghetat peste noapte, iar dimineata, a avut surpriza sa constate ca are un gust delicios.
poza reteta culinara

Abia in 1923, 18 ani mai tarziu, Epperson a resusit sa scoata patentulsi sa vanda faimoasa inghetata sub numele de Epsicle, care ulterior a fost botezata Popsicle de catre copii si asa a ramas.poza reteta culinara

Ultimele produse cu reduceri