Buna ziua! Astazi m-am gandit la postez o reteta mai putin conventionala pentru o masa de Pasti, la rugamintea unei prietene de a-i da o idee pt un tort mai deosebit, pe care sa-l serveasca rudelor la masa traditionala de la Inviere. Fiind primavara, m-am gandit la un tort de capsuni, pe care l-am testat eu mai intai...
...si asta pentru ca tot ea m-a rugat 'sa fie deosebit dar sa nu ia prea mult timp'...[Citez.]
Deci pentru aceata reteta aveti nevoie de 3 oua, 120 gr zahar tos , 50 gr faina, 50 gr amidon alimentar, 1 lingurita praf de copt, 1 linura cu varf cacao - pentru blatul de cacao, si : 800 gr frisca lichida, 1 pliculet concentrat de suc cu gust de capsuni, [daca se poate marca Bolero, care se gaseste la magazinele bulgaresti, sau orice alta marca], 12 lingurite cu varf zahar pudra, 2 pliculete intaritor de frisca [e bine sa mai aveti pregatite inca 2 in caz ca frisca se comporta diferit in functie de marca], 2 pchete de cate 250 gr de trabucele [rolo] umplute cu crema de vanilie, [sau goale daca gasiti], care se gasesc la magazinele Carefour, si Kaufland, 750 gr capsuni .
Pentru decor: 20 gr ciocolata neagra, 20 gr ciocolata alba, 2 linguri cu miere.
Mai aveti nevoie de jumatate de cana de zahar, 1 esenta de vailie, si jumatate de cana de apa pentru sirop.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Pentru inceput cantarim cantitatile de ingrediente pentru blat, apoi amestecam faina cu amidonul, praful de copt si cacaoa. Separat preparam siropul amestecand ingredientele [vanilie adaugam dupa gust], dupa care le fierbem pe foc, sau le incalzim la microunde, atat cat sa se topeasca zaharul. Se lasa apoi la racit.
2- Se aleg galbenusele de albus, apoi batem spuma albusele, turnand zaharul putin cate putin in ploaie. Spuma trebuie sa fie foarte tare , cremoasa si nu foarte pufoasa, datorita cantitatii mari de zahar.
3- Se adauga apoi si galbenusele, apoi tot in ploaie, se adauga faina cu cacaoa, amestecand de aceasta data cu o lingura, de jos in sus, sa nu se lase, si nu cu mixerul.
4-Tapetam o tava unsa cu margarina, cu hartie de copt, apoi turnam aluatul, in mijloc. Tava trebuie sa aiva cca 30-32 cm/diametru, iar cuptorul trebuie preincalzit la 180 de grade.
5-Dupa ce si-a triplat volumul la cuptor, si a inceput sa se desprinda hartia de pe margine, este gata [adica cca 30 de minute].
6-Dupa ce s-a racit blatul, se taie in doua , apoi se insiropeaza foarte putin. Blatul este foarte pufos deci trebuie mai mult stropit, si nu imbibat cu sirop.
7-Separat se bate spuma 400 gr frisca, cu 6 lingurite de zahar, turnate in ploaie, apoi dupa ce s-a intarit putin, se adauga 2/3 din continutul unui concentrat de suc pentru 2 l. Aici s-a petrecut ceva la care nu ma asteptam nici. Este prima oara cand folosesc concentrat de suc pe post de esenta, asa ca nu ma asteptam sa actioneze si ca intaritor. Am folosit marca bolero, si am de gand in timp sa testez mai multe marci, sa vad daca se comporta toate la fel. Deci ca sa revin, imediat ce am adaugat pliculetul de capsuni, crema s-a inatarit, sa o tai cu cutitul, ceea ce fireste ca e un lcuru bun pentru o crema de tort, daca totusi concentratul pe care il folositi dvs. nu are aceleasi proprietati, si crema ramane destul de moale, atunci folositi si 2 intaritoare de frisca pe care v-am spus sa le aveti la indemana la inceptul acestei lectii.
8-Tot in acelasi fel procedam cu crema de cacao pe care o pregatim din restul de frisca si zahar pudra, la care adaugam la sfarsit cacaoa. Daca frisca lichida este de calitate, nu mai avem nevoie de intaritoare, zaharul si cacaoa, o intaresc f. mult.
9-Apoi trecem la asamblarea torului. Dupa ce am insiropat putin cele 2 jumatati, intindem crema de cacao , pe prima jumatate, lasand deoparte 2 linguri de crema de cacao...
10-Punem cea de-a doua jumatate deasupra, apoi turnam deasupra toata crema de capsuni...
11- Intindem crema de capsuni astfel incat sa fie suprafata tortului pesfect plata, si sa acoperim eventualele denivelari. Apoi imbracam cu cele 2 linguri de crema de cacao si marginile tortului.
12-Separat, taiem in jumatate , putin pe diagonala cele 2 pachete de trabucele [napolitane] cu crema, dar cu grija sa nu se sfarame. Nu este nevoie sa fie la aceasi lungime.
13-Lipim de marginea torului de jur imprejur bucatelele de napolitane...
...pana imbracam tot tortul de jur imprejur. Daca este destul de bine uns de jur imprejur, ele fiind usoare, se vor lipi de crema fara probleme, si nu vor cadea.
14-Dupa aceea asezam deasupra capsunile, spalate in prealabil si bine uscate cu servetele de hartie, dar necuratate de codite. In primul rand, dau un aspect mai frumos cu codite, in al doilea rand, nu o sa curga zeama de capsuni peste crema ca sa strice aspectul. Bineinteles se vor manca fara codite, cred ca nu e prea greu sa lase fiecare frunzulitele in farfurie.
15-Pentru cine doreste poate lasa torul asa, fara stropi de ciocolata.
16-Intr-o ceasca punem bucatelele de ciocolata alba, turnam deasupra mierea, apoi incalzim la microunde cca 40 de secunde, pana fierbe mierea, amestecam cu lingurita pana se omogenizeaza,
17-...apoi tot cu lingurita stropim tortul dupa fantezia fiecaruia. Eu am facut dungi.
18- Apoi procedam la fel cu ciocolata neagra...
19- Se da la rece si se serveste dupa ca s-a racit complet.
Pofta buna!
...si asta pentru ca tot ea m-a rugat 'sa fie deosebit dar sa nu ia prea mult timp'...[Citez.]
Deci pentru aceata reteta aveti nevoie de 3 oua, 120 gr zahar tos , 50 gr faina, 50 gr amidon alimentar, 1 lingurita praf de copt, 1 linura cu varf cacao - pentru blatul de cacao, si : 800 gr frisca lichida, 1 pliculet concentrat de suc cu gust de capsuni, [daca se poate marca Bolero, care se gaseste la magazinele bulgaresti, sau orice alta marca], 12 lingurite cu varf zahar pudra, 2 pliculete intaritor de frisca [e bine sa mai aveti pregatite inca 2 in caz ca frisca se comporta diferit in functie de marca], 2 pchete de cate 250 gr de trabucele [rolo] umplute cu crema de vanilie, [sau goale daca gasiti], care se gasesc la magazinele Carefour, si Kaufland, 750 gr capsuni .
Pentru decor: 20 gr ciocolata neagra, 20 gr ciocolata alba, 2 linguri cu miere.
Mai aveti nevoie de jumatate de cana de zahar, 1 esenta de vailie, si jumatate de cana de apa pentru sirop.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Pentru inceput cantarim cantitatile de ingrediente pentru blat, apoi amestecam faina cu amidonul, praful de copt si cacaoa. Separat preparam siropul amestecand ingredientele [vanilie adaugam dupa gust], dupa care le fierbem pe foc, sau le incalzim la microunde, atat cat sa se topeasca zaharul. Se lasa apoi la racit.
2- Se aleg galbenusele de albus, apoi batem spuma albusele, turnand zaharul putin cate putin in ploaie. Spuma trebuie sa fie foarte tare , cremoasa si nu foarte pufoasa, datorita cantitatii mari de zahar.
3- Se adauga apoi si galbenusele, apoi tot in ploaie, se adauga faina cu cacaoa, amestecand de aceasta data cu o lingura, de jos in sus, sa nu se lase, si nu cu mixerul.
4-Tapetam o tava unsa cu margarina, cu hartie de copt, apoi turnam aluatul, in mijloc. Tava trebuie sa aiva cca 30-32 cm/diametru, iar cuptorul trebuie preincalzit la 180 de grade.
5-Dupa ce si-a triplat volumul la cuptor, si a inceput sa se desprinda hartia de pe margine, este gata [adica cca 30 de minute].
6-Dupa ce s-a racit blatul, se taie in doua , apoi se insiropeaza foarte putin. Blatul este foarte pufos deci trebuie mai mult stropit, si nu imbibat cu sirop.
7-Separat se bate spuma 400 gr frisca, cu 6 lingurite de zahar, turnate in ploaie, apoi dupa ce s-a intarit putin, se adauga 2/3 din continutul unui concentrat de suc pentru 2 l. Aici s-a petrecut ceva la care nu ma asteptam nici. Este prima oara cand folosesc concentrat de suc pe post de esenta, asa ca nu ma asteptam sa actioneze si ca intaritor. Am folosit marca bolero, si am de gand in timp sa testez mai multe marci, sa vad daca se comporta toate la fel. Deci ca sa revin, imediat ce am adaugat pliculetul de capsuni, crema s-a inatarit, sa o tai cu cutitul, ceea ce fireste ca e un lcuru bun pentru o crema de tort, daca totusi concentratul pe care il folositi dvs. nu are aceleasi proprietati, si crema ramane destul de moale, atunci folositi si 2 intaritoare de frisca pe care v-am spus sa le aveti la indemana la inceptul acestei lectii.
8-Tot in acelasi fel procedam cu crema de cacao pe care o pregatim din restul de frisca si zahar pudra, la care adaugam la sfarsit cacaoa. Daca frisca lichida este de calitate, nu mai avem nevoie de intaritoare, zaharul si cacaoa, o intaresc f. mult.
9-Apoi trecem la asamblarea torului. Dupa ce am insiropat putin cele 2 jumatati, intindem crema de cacao , pe prima jumatate, lasand deoparte 2 linguri de crema de cacao...
10-Punem cea de-a doua jumatate deasupra, apoi turnam deasupra toata crema de capsuni...
11- Intindem crema de capsuni astfel incat sa fie suprafata tortului pesfect plata, si sa acoperim eventualele denivelari. Apoi imbracam cu cele 2 linguri de crema de cacao si marginile tortului.
12-Separat, taiem in jumatate , putin pe diagonala cele 2 pachete de trabucele [napolitane] cu crema, dar cu grija sa nu se sfarame. Nu este nevoie sa fie la aceasi lungime.
13-Lipim de marginea torului de jur imprejur bucatelele de napolitane...
...pana imbracam tot tortul de jur imprejur. Daca este destul de bine uns de jur imprejur, ele fiind usoare, se vor lipi de crema fara probleme, si nu vor cadea.
14-Dupa aceea asezam deasupra capsunile, spalate in prealabil si bine uscate cu servetele de hartie, dar necuratate de codite. In primul rand, dau un aspect mai frumos cu codite, in al doilea rand, nu o sa curga zeama de capsuni peste crema ca sa strice aspectul. Bineinteles se vor manca fara codite, cred ca nu e prea greu sa lase fiecare frunzulitele in farfurie.
15-Pentru cine doreste poate lasa torul asa, fara stropi de ciocolata.
16-Intr-o ceasca punem bucatelele de ciocolata alba, turnam deasupra mierea, apoi incalzim la microunde cca 40 de secunde, pana fierbe mierea, amestecam cu lingurita pana se omogenizeaza,
17-...apoi tot cu lingurita stropim tortul dupa fantezia fiecaruia. Eu am facut dungi.
18- Apoi procedam la fel cu ciocolata neagra...
19- Se da la rece si se serveste dupa ca s-a racit complet.
Pofta buna!