Cunoscuta de peste 2000 de ani, telina (Apium graveolens) e o planta pretioasa: de la ea se foloseste totul: frunze, flori, seminte, radacina. Telina contine vitamina A, B, C, K, PP, dar si minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu etc.
Principalele proprietati ale telinei sunt:
-Scade tensiunea arteriala
Daca suferiti de hipertensiune, consumati cu incredere telina ca tratament adjuvant. Are proprietatile necesare pentru a va ajuta.
-Detoxifica organismul
Consumul de telina creste nivelul imunitatii.
-Regleaza disfunctiile hormonale
Sucul de telina combate frigiditatea si impotenta.Tot datorita capacitatii de reglare hormonala, telina contribuie la prevenirea sau tratarea unor boli de piele precum psoriazisul, forme diverse de acnee sau dermatoze alergice.
-Cicatrizant si diuretic
Telina se poate folosi pentru o gama larga de rani, cicatrici, degeraturi, ulceratii.Datorita proprietatilor diuretice, telina se poate folosi si in tratarea afectiunilor renale (colica, litiaza), cardiace (edeme cardiace) si pentru diabetici (are proprietati hipoglicemice).
Din motivele expuse mai sus, telina este indicata si in curele de slabire si tratarea obezitatii.
SILUETA â— Fibrele alimentare impiedica asimilarea grasimilor Telina stimuleaza digestia, previne afectiunile ficatului si pancreasului, regleaza tensiunea arteriala. Datorita vitaminelor si mineralelor este recomandata pentru inlaturarea stresului si a anxietatii
- Sucul de telina, indiferent de combinatie, ajuta la combaterea meteorismului si a bolilor spasmice abdominale si a alergiilor
100 grame telina
â— Calorii 33 â— Proteine 1,4 g â— Lipide 0,3 g â— Glucide 5,9 g â— Fibre 4 g â— Potasiu 320 mg â— Calciu 130 mg â— Sodiu 100 mg
Salatele crude si sucurile de telina sunt un mijloc ideal pentru pastrarea unui bun confort psihic (curatand organismul de toxine),ajutand la combaterea meteorismului si a bolilor spasmice abdominale si a alergiilor.
Sucuri naturale cu telina propuse:
suc de telina (100 ml) + suc de rosii (100 ml) + suc de lamaie (dupa gust)
suc de telina (50 ml) + suc de mere (50 ml) + lapte batut sau covasit (200 ml)
suc de telina (100 ml) + suc de castraveti (50 ml) + suc de varza (50 ml)
suc de telina (150 ml) + suc de mere (250 ml) + suc de sfecla (100 ml)
suc de telina (150 ml) + suc de mere (200 ml) + suc de salata (100 ml)
In zilele noastre, telina se foloseste foarte mult si in arta culinara, impreuna cu fasolea, cartofii, morcovii, in supe, la peste si mancaruri cu carne.Situl nostru va prezinta forte multe retete cu telina atat in stare proaspata cat si gatita.