Cunoscuta de aproape 3000 de ani, telina (Apium graveolens) e o planta pretioasa, de origine europeana, de la care se foloseste totul: frunze, flori, seminte, radacina.
Este bienala. Frunzele sunt glabre, penat-sectate. Florile mici au petale albe, uneori cu nuante verzui sau galbui. Fructele sunt mici, lungi de circa 2 mm. Telina poate atinge o inaltime de pana la 1 m si poate rezista pana la temperaturi aproape de 0 grade Celsius. Perioada de inflorire este la inceputul toamnei.Se cultiva sub doua forme: telina pentru frunze si pentru radacina,la care radcina este mult ingrosata, devenind mai mult sau mai putin sferica si carnoasa. In bucatarie frunzele de telina se pot folosi proaspete,uscate sau congelate.
In zilele noastre telina se foloseste foarte mult in arta culinara.Este ideala pentru supe ,salate,mancaruri cu legume sau cu carne afumata,mancaruri cu toate felurile de carne,muraturi,sosuri.Este folosita drept condiment si in cocktail-uri .Radacina gatita poate fi consumata ca o leguma.
Telina este o planta si leguma populara in Europa.In Anglia si SUA, varietatile de telina cu tulpina carnoasa sunt mai populare dect radacina de telina, cea din urma este des intalnita pe continentul european. In Asia este des utilizata in bucataria chineza si indiana.Semintele de telina,sunt utilizate in amestecul celebru de condimente din Bengal,numit punch foron.
Semintele se pot folosi si pentru aroma sau combinate cu sare, devenind sare de telina.Din seminte se poate extrage un ulei volatil folosit in industria parfumului si farmaceutica. Telina contine vitamina A, B, C, K, PP, dar si minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu etc.
In medicina chineza se spune ca nu exista aliment mai eficient pentru intinerirea corpului si a mintii cum este telina.
Telina este indicata in urmatoarele cazuri: lipsa poftei de mancare, digestie lenta, astenie, insuficienta renala, nervozitate,demineralizare, impotenta, reumatism, guta, litiaza urinara, colici nefritice, afectiuni pulmonare, hepatite, icter, obezitate.