Pelinul este o planta perena, ierboasa. Poate atinge o inaltime de 1 - 1,2 m. Frunzele bazale sunt tripenat sectate, cu o lungime de pana la 20 cm, iar cele tulpinale, cu lungimi nu mai mari de 10 cm, se simplifica treptat spre varf. Florile sunt galbene pal si foarte mirositoare. Infloreste in perioada iulie-septembrie.
Pelinul este o planta medicinala care este folosita in gastronomie pe scara restransa datorita gustului foarte amar.Este o componenta importanta a cunoscutei bauturi spirtoase Absinth (ca dovada si numele bauturii, derivat din denumirea latina a plantei),dar si la prepararea vinului pelin romanesc.In trecut,cu un dozaj potrivit era folosit la aromatizarea carnurilor grase de porc,vanat sau pasare.Astazi aproape ca si-a pierdut calitatile de condiment,piata fiind invadata de condimente mult mai subtile si aromate.
In scop terapeutic se utilizeaza partile aeriene recoltate in timpul infloririi.Pelinul are efect antibacterian, colagog, vermifug, antimicotic, carminativ,dezinfectant si antiinflamator digestiv,.Pelinul este un remediu forte pentru compensarea efectelor sedentarismului si pentru combaterea atoniei digestive, recomandat in convalescenta, anemie, astenie boli infectioase, dischinezii biliare, tulburari de menstruatie, diaree, gastrite cronice, inflamatii ale mucoasei intestinale, parazitoze intestinale.
Este interzisa consumarea de pelin sub orice forma de catre persoanele care au ulcer, alte afectiuni acute ale sistemului digestiv sau cu afectiuni ale sistemului nervos, in timpul sarcinii, in timpul alaptarii.