Tarhon Artemisia dracunculus

Tarhonul - popular i se mai spune: dracon, matricea, taracon, tarahana.Este o planta aromatica, ierboasa originara din Asia,fiind cunoscut in Europa abia in perioada Evului Mediu.Are frunze lanceolate si flori mici si galbene.Frunzele sale, datorita continutului de 1% uleiuri eterice, sunt foarte aromate iar gustul lor este usor amarui, amintind de anason.Recoltarea frunzelor se face pe toata perioada verii, pana toamna tarziu.In tara noastra se foloseste mai mult in Ardeal.
Tarhonul poate inlocui sarea din mancaruri. El se poate presara peste omlete, fripturi sau salate, imbogatind gustul.

poza reteta culinara

Tarhonul este pus in valoare cel mai bine cand este utilizat in preparatele cu legume fierte, marinate, sosuri pentru fripturi, umpluturi de peste si pasare, maioneza, castraveti murati in otet, sos tartar si salate diverse,preparate din oua (omleta sau ochiuri), sau vanat.Se foloseste proaspat, uscat sau conservat in otet.
Tarhonul este folosit nu numai in bucatarie, ci si in farmacia naturista unde este folosit pentru prepararea unor produse farmaceutice.El este o excelenta sursa de vitamina A, vitamina C, riboflavina, vitamina B6, acid folic, calciu, fier, magneziu, potasiu, niacina si fosfor.
poza reteta culinara

Tarhonul este recomandat in special persoanelor cu tulburari digestive. Acesta este un digestiv puternic. Este o planta minune si in cazul aerofagiilor, balonarilor, constipatiei, insomniilor sau gastritelor.Are proprietatea de a regulariza menstruatia.Este si un bun tonic al venelor, carora le reda elasticitatea, regenereaza ficatul, stimuleaza functiile rinichilor, reduce colesterolul, curata vasele de sânge, combate reumatismul si imbatranirea prematura.Funzele de tarhon sunt un leac si impotriva anorexiei, stimuland pofta de mancare.

Ultimele produse cu reduceri