Plantele intre care adesea se fac confuzii sunt cimbrul de gradina, cimbrul de camp(Thymus vulgaris L) si cimbrisorul (Thymus serpyllum) .Cimbrul (de gradina(Satureja hortensis) este o planta perena din genul Satureja, familia labiatelor (Lamiaceae). Frunzele sale sunt netede si ascutite la varf, placut mirositoare. Tulpina creste inalta pana la 30-40 cm; planta infloreste pana toamna tarziu, florile sale fiind de culoare alb-violacee.
Cimbrul de gradina a fost adus la noi cu mai bine de doua mii de ani in urma, din Imperiul Roman si este originar din Asia centrala si de Vest.De la cimbru se folosesc tulpinile inflorite, recoltarea se face in luna octombrie.Cele mai aromate frunze se recolteaza atunci cand plantele au inceput sa infloreasca. Cimbrul se culege si se usuca la loc curat in buchetele si se atarna cu susul in jos intr-un loc uscat si ferit de razele soarelui.Dupa ce s-a uscat se poate marunti sau se poate lasa asa cum este dar este important sa fie ferit de soare si umezeala. Mirosul este placut aromatic, mai puternic in urma procesului de frecare, iar gustul foarte aromat de asemenea.Merge bine in tovarasie cu usturoiul,amestecul fiind folosit la toate genurile de fripturi,precum si la peste,dar este foarte compatibil si cu oregano,maghiranul,dafinul,menta si lamaia.
Este folosit la aromatizarea sosurilor,salatelor,mancarurilor cu carne sau cu legume dar mai ales la fripturi si gratare.
Dar la fel ca toate ierburile bune de hrana, cimbrul este totodata si una din cele mai puternice plante medicinale, despre care egiptenii spuneau ca daruieste invulnerabilitate fata de boli.El este carminativ, antiseptic, expectorant,astringent, stimulant al apetitului,digestiv, tonic nervos , calmant, antibiotic, antiinflamator, antiseptic, antiinfectios, antibacterian.
Se foloseste la urmatoarele afectiuni: aerofagie, albirea dintilor,alcoolism,angoasa, anemie, anorexie, apoplexie, astenii, astm, atrofie musculara, balonari, bai pentru revigorare si linistire, betie, bronsite, candidoze, caderea parului, celulita, cistita, colita, constipatie, depresie, dureri ovariene, dureri reumatice, dureri sciatice, emfizem pulmonar, enterocolite, entorse, epilepsie, febra, fermentatii intestinale, ficat, gripa, halena, impotenta, infectii urinare, intepaturi de insecte, leucoree, menstre dureroase, nevralgii diverse atat intern cat si extern, nevroze, nervozitate, oboseala cronica, paralizii, parazitoze intestinale, pediculoza, piodermite, pleurezie, raceli, raguseli, rani, rinita, rino-sinuzita, scabie,scleroza in placi ,ten seboreic, tulburari menstruale, tuse astmtica, tuse convulsiva, tuse spastica, ulceratii purulente inflamate.A nu se folosi de catre gravide!