Susanul [Sesamum indicum], cultivat este o planta ierboasa anuala. Radacina sa este pivotanta,tulpina este dreapta inalta de 50-150 cm, cu 4-8 muchii, ramificata si acoperita cu peri.Frunzele sunt lung petiolate,acoperite de perisori.Florile sunt mari, colorate diferit, alb, roz, pana la violet.Fructul este o capsula iar semintele sunt asezate in capsula unele langa altele, in 4 sau 8 coloane.
Nu se stie cu exactitate,caci este foarte posibil sa fie cel mai vechi condiment cunoscut pe planeta.Se pare ca raspandirea sa a fost de la inceput foarte mare,cuprinzand America de Sus,Asia si Africa.Cele mai multe surse ii stribuie insa originea indiana. In Europa susanul a ajuns relativ tarziu.Astazi semintele albe de susan sunt importate mai ales din Mexic, Guatemala si El Salvador, in timp ce semintele negre sunt importate din China si Thailanda.
Susanul [Sesamum indicum], este o planta erbacee tropicala de la care se folosesc drept condiment semintele,din care se prepara un ulei aromat folosit la salate sau se folosesc si sub forma lor naturala[semintele] in general in patiserie.
Sunt cunoscute semintele de susan alb si de susan negru,care este mai putin folosit si are o aroma mai puternica.In Asia este folosit de secole adaugand un gust fin multor feluri de mancare, prin folosirea uleiului de susan ,sau a pastei tahini,o pasta din semintele de susan pisate asemanatoare untului de alune.De asemeni susanul este un ingredient principal la prepararea halvalei.Este folosit si in bucataria mexicana,fiind un ingredient important la prepararea sosului specific acestei tari, sosul mole poblano.Turta ramasa dupa tescuirea semintelor de susan se foloseste ca furaj la cresterea animalelor,fiind foarte hranitoare.
Semintele de susan se folosesc in bucatarie la prepararea salatelor,a sosurilor,a fripturilor,se folosesc in mancaruri cu carne sau de legume.Sunt folosite de asemenea la aromatizarea branzei,a painii si a prajiturilor,in patiserie.In Europa este folosit mai mult la preparatele de panificatie si patiserie,Susanul prajit este un condiment foarte des intalnit in bucataria japoneza si cea coreana,in cea indiana si chineza.
Semintele de susan negru sunt folosite si la preparatele de peste,mai ales de somon.
Semintele de susan sunt o sursa buna de seleniu,calciu,zinc, magneziu si fosfor, avand un continut scazut de colesterol si sodiu.De asemenea contine si acid folic (Vitamina B 9).
Susanul si-a dovedit calitatile ca depurativ, antioxidant, remineralizant, tonic in cazul tulburarilor de memorie, facilitand circulatia sangvina si digestia. Se considera, de asemenea, ca susanul are efecte antireumatice si anticanceroase.Este recomandat in tratamentul insomniilor.
In farmacie uleiul de susan se utilizeaza pentru obtinerea preparatelor Iodinol si Brominol.