Cimbrisor Thymus serpillum

Cimbrisorul, numit si buruiana-de-balsam, cimbru-de-cimp, cimbru-salbatic, iarba-cucului, lamiita, sarpun, tamiita, timian creste pe pasune insorite, pe povirnisuri si pe liziere inguste . Are nevoie de mult caldura si mult soare; de aceea ii plac suprafetele pietroase si pasunile alpine unde caldura pamintului radiaza in mod special.

poza reteta culinara

Desi numele seamana cu cel al cimbrului,este cu totul alta planta,de fapt vorbim de 3 plante diferite.Cel mai cunoscut la noi pe care il cunoastem cu totii si il procuram din piata este cinmbrul de camp[salbatic]Thymus vulgaris,apoi este cimbrisorul Thymus serpillum si in final mai exista si cimbrul de gradina care se cultiva,denumirea latina fiind Satureja hortensis.
Cimbrisorul infloreste din luna mai pina in septembrie,si in perioada de inflorire a plantei se recolteaza partea ei aeriana,care se foloseste atat ca planta medicinala,cat si ca si condiment.Frunzele asezate opus, sunt mici, ovale si cu marginea intreaga, uneori usor recurbata in jos.Florile sunt de dimensiuni mici, roz-purpurii sau albe.
poza reteta culinara

Cimbrisorul nu este o planta pretentioasa. Se cultiva foarte usor si in ghivece, nevoia cea mai mare fiind de lumina si caldura.Astfel vom avea la dispozitie un condiment proaspat tot timpul anului.
Este des folosit la aromatizarea fripturilor,a gratarelor, dar si a sosurilor pentru peste,a mancarurilor cu carne sau cele cu legume,la prepararea carnatilor si a muraturilor.Merge foarte bine in combinatie cu cimbrul de camp,piperul negru,lamaia.
Se usuca la umbra, in incaperi bine aerisite, la o temperatura de cel mult 40°C.Dupa uscare planta trebuie pastrata in saci de pinza in incaperi ferite de umezeala.
poza reteta culinara

Cimbrisorul este un excelent stimulent al metabolismului, dar si un bun vermifug,antiinfectios si calmant al sistemului nervos,diuretic, colagog, coleretic, antihelmintic, sedativ si antiseptic-intestinal.
Cimbrisorul este folosit nu numai ca expectorant in tratamentul tusei comune si tusei convulsive, ci si in cazul rinitelor cronice, bronsitei, astmului bronsic, laringitelor, traheitelor, precum si in tratarea enterocolitelor, bolilor hepatice, infectiilor intestinale, renale si ale vezicii urinare,epilepsie, alcoolism,stimularea secretiei de lapte, voma, abcese,afectiuni cardiace,.

Ultimele produse cu reduceri