Pentru cine nu stie, spring rolls [numite la noi si pachetele de primavara], sunt placintele chinezesti cu legume, prajite in ulei. Pentru ca imi plac dar mi se par cam uscate, am adaugat la reteta si un sos preparat cu blue cheese [branza cu mucegai verde sau albastru] pentru ca este foarte potrivit in combinatie cu varza din reteta.
Nu sunt singura care am schimbat reteta. Eu am adaugat sosul dar am lasat umplutura asa cum am servit-o la restaurantele chinezesti, adica fara carne, si cu legumele pe care le-am servit eu. Am vazut ca altii prefera sa adauge carne de pui si sa nu puna varza in reteta. Fiecare cu gustul lui, este clar ca toti adaptam putin retetele, dupa ceea ce ne place sa servim.
Deci...pentru aceasta reteta avem nevoie de 8 foi subtiri de placinta din comert, 250 gr varza, 5 cepe verzi, 2 morcovi , 1 cutie de ciuperci, 2-3 linguri ulei de susan [merge si de floarea soarelui la fel de bine], 2 linguri sos de soia, 1/2 lingurita sos chilli [se poate lipsi], cateva linguri de ulei pentru prajit.
Pentru sosul de branza cu mucegai avem nevoie de 250 gr smantana, 150 gr branza feta, 60 gr branza cu mucegai albastru sau verde [nu mucegai nobil alb], 1/2 ceasca de lapte, sare, 1/2 lingura de faina.
Trebuie mentionat ca nu suntem cu totii iubitori de branza cu mucegai. Are un iz foarte tare si de aceea, eu am preparat acest sos destul de light ca gust. 50 gr branza cu mucegai pot parfuma o intreaga oala cu mancare, si eu desi imi place sosul, nu pot sa consum nepreparata aceasta branza, asa ca, cui nu ii place aceasta branza, poate servi pachetelele de primavara si uscate, sau pot inlocui branza cu mucegai cu telemea.
Daca doriti sa urmariti fotografiile si reteta pas cu pas dati click pe butonul 'deschide' de mai jos.
1-Pentru inceput, spalam si curatam legumele.
2-Taiem rondele ceapa, la fel si morcovul dar mult mai subtire, si taiem fasii si varza.
3-Apoi le punem la prajit in 2-3 linguri de ulei, amestecand sa nu se lipeasca.
4-Dupa ce s-au muiat putin adaugam sosurile de soia si respectiv de chili si mai tinem pe foc cateva minute, sa se moaie mai bine.
5-Reteta originala este cu foi de placinta din orez, dar gasesc ca pentru gusturile europenilor nu e o diferenta prea mare daca folosim foi simple de placinta si e mult mai economic. Deci, pe o foaie de placinta, punem 2-3 linguri de umplutura exact ca in fotografie.
6-Adunam apoi marginile parte peste parte...
7-...si rulam cu grija sa nu se rupa foaia.
8-Incingem bine uleiul, si asezam rolourile de primavara in uleiul incins, cu partea cu care se inchid in jos. Nu intoarcem placintelele pana cand nu s-au rumenit bine in partea de jos. Astfel se intaresc si nu se desfac.
9-Le rumenim bine pe toate partile, apoi le scoatem pe servetele de hartie, daca dorim sa extragem excesul de ulei. Daca nu va deranjeaza si nu sunteti la dieta, lasati-le asa.
10-Separat trecem la pragatit sosul. Se da pe razatoare branza feta, apoi se pune in tigaie smantana, cu branza feta si cu branza cu mucegai, care se topeste incet incet. Desi reteta contine mult mai multa feta decat branza cu mucegai, in final, aroma de blue cheese este mult mai pregnanta.
11-Dupa ce a inceput sa fiarba si s-au topit branzeturile, se amesteca faina cu jumatate de ceasca de lapte, si se bate bine sa nu faca cocoloase, apoi se toarna peste branzeturi, si se amesteca pana se leaga sosul, care va fi destul de subtire, dar se intareste la frigider.
12-Se servesc placintelele fierbinti cu sos de branza deasupra. Sosul se poate servi si cald si rece, si este de asemeni un foarte bun dressing pentru salatele de legume proaspete in stare rece, si pentru salatele calde de cartofi, in stare calda.
Pofta buna!