SOKOLATOPITA - lectia de gatit 4

Nu am mai facut de mult o sokolatopita greceasca, in traducere pita sau placinta de ciocolata, asa ca am pregatit una mica. Reteta nu este pentru o tava mare, nici macar mijlocie, este pentr 6-8 portii in functie de cat de mari le doriti, dar este un desert foarte satios si greu pentru stomac, cu foarte multe calorii deci deloc dietetic. Dar este GROZAVA la gust. Cine o gateste odata o sa mai vrea si alta data, asta e sigur, deci fetelor ganditi-va bine...

poza reteta culinara

Aceasta este poza pentru sokolatopita, un desert cremos, nu pufos, care creste foarte putin.
Avem nevoie de 200 g ciocolata amaruie sau ciocolata de menaj [eu folosesc amaruie], 125 g margarina, 150 g zahar, 1 praf de vanilie, 50 g faina, 2 oua mici.
Pentru a urmari toata reteta si pozele pas cu pas faceti click pe butonul de mai jos.
1- Ca de obicei, eu pregatesc toate materialele din timp
poza reteta culinara

2-Ungem cu margarina sau ulei o tava, abia apoi o tapetam cu hartie. Daca desertul sau aluatul este foarte cremos, nu folosim numai hartia de copt, ci ungem si tava.
poza reteta culinara

3-Punem la foc mic ciocolata, margarina si zaharul, si amestecam pana se topesc. Nu trebuie sa fiarba, ci doar sa se incalzeasca pana se topesc. Daca amestecam incontinuu, este gata in cateva minute, fara a fi nevoie si de bain-marie.
poza reteta culinara

4-Dupa ce s-au topit zaharul si ciocolata, stingem focul si adaugam si faina. Amestecam rapid sa se omogenizeze.
poza reteta culinara

5-Dupa faina abia adaugam si ouale, nu inante deoarece faina are si rolul de a raci putin amestecul.
poza reteta culinara

6-Astfel arata aluatul, ca o ciocolata vascoasa si putin elastica.
poza reteta culinara

7- Turnam cu grija aluatul in tava de copt. E u am folosit o tava mai mare decat era nevoie, pentru ca cele mici erau ocupate.
poza reteta culinara

Aluatul este putin elastic si nu curge, de aceea l-am turnat tot in mijloc si nu l-am intins in toata tava. Nu este nici chec nici cozonac, ca sa creasca, iar daca e prea subtire, o sa se sfarame dupa copt. Deci il lasam asa.
poza reteta culinara

8-Aceasta este sokolatopita,necoapta. Fireste ca va creste putin la copt, dar foarte putin.
poza reteta culinara

9-Sokolatopita scoasa din cuptor se lasa la racit in aceeasi tava, sau se serveste fierbinte cu inghetata de vanilie sau cu frisca rece de la frigider. Eu nu am avut inghetata si nici frisca si de data asta am servit-o simpla.
poza reteta culinara

10-Portiile sunt mici caci asa cum am mai spus este foarte satioasa.
poza reteta culinara

Pofta buna! Maine gatim din nou paine proaspata de casa. O reteta pentru paine foarte pufoasa.poza reteta culinara

Ultimele produse cu reduceri