Astazi nu am gatit nimic deosebit, de aceea o sa va prezint reteta de painite cu lapte si susan, una din retetele de paine pe care le folosesc. Nu am timp sa coc paine zilnic, dar macar o data sau de 2 ori pe saptamana coc painea acasa. Acesta este aluatul:
Pentru reteta de painite avem nevoie de 500 g faina, 250 g lapte, 2 linguri ulei, sare cam 1/2 lingurita, 2-3 linguri de susan, 1 pliculet de maia uscata pentru 500 g de faina, 1 lingurita de zahar
Daca doriti sa urmariti reteta pas cu pas si pozele atasate, deschideti cu un click fereastra de mai jos.
1- Se amesteca drojdia cu 2 linguri de apa, cu zaharul si putina faina, apoi se laa cca 20 de minute la dospit, acoperita cu un servetel.
2-Se verifica maiaua daca a crescut. Daca a crescut inseamna ca este buna si continuam prepararea. Daca nu a crescut o aruncam, caci e veche si painea nu va creste.Stiu ca pe unele pachetele de drojdie scrie ca nu necesita dizolvare, eu totusi vreau mereu sa ma asigur, caci nu odata am cumparat din greseala produse vechi sau expirate.
Asa arata maiaua daca e buna, trebuie sa aiba besicute in interior.
3-Turnam maiaua inmijlocul fainii si trecem la prepararea aluatului.
4-Turnam laptele peste maia si amestecam usor..
5- Adaugam sarea si uleiul si framantam pana se dezlipeste de pe degete.
6-Lasam aluatul la crescut intr-un loc caldut, fara curent, si acoperit cu un servet curat.
7-Dupa ce a crescut aluatul, se iau cu mainile ude bucati egale, care se alungesc de forma batoanelor. Se aseaza in tava unsa cu ulei apoi se lasa din nou la crescut cateva minute.
8- Unul din lucrurile cu care o sa va bat la cap este sa nu va grabiti, ci sa savurati gatitul, care pentru multi este un hobby. Stiu ca am promis sa nu mai uit nimic, dar tot am uitat din graba sa fac si o poza finala painitelor coapte.
Acestea sunt painitele mele in tava la crescut. Una din viteza mi-a scapat din maini si acum e stramba, iata de ce va spun sa nu va grabiti.
9- Dupa ce au crescut si le-am presarat deja cu susan le dam la foc potrivit, pentru cca 30 de minute.
Le scoatem apoi, le ungem sau le stropim cu multa apa si dam focul mai tare, ca sa faca o coaja crocanta. Dupa ce s-au aurit [ 5-10 minute], le scoatem din cuptor. Sunt foarte bune calde, dar nu fierbinti, sa nu ne doara stomacul.
Pofta buna! Maine vom pregati un desert deosebit. Ma pregatesc sa fac SOKOLATOPITA, budinca greceasca din ciocolata.