Sfecla rosie-aliment si medicament miraculos

Avind originea in zona mediteraneana, sfecla rosie (Beta vulgaris) este o specie alimentara deosebit de nutritiva, avind si multe aplicatii terapeutice.Pe langa gustul deosebit de placut, are avantajul ca este usor digerabila, fiind bogata in vitaminele A, B, C E si PP, potasiu, fier,magneziu,fosfor,zinc, calciu, proteine, hidrati de carbon, zaharuri, glutamina. Este deosebit de eficienta in viroze, anemii, imunitate scazuta, nevroze, demineralizare, tuberculoza, cancer, regleaza functiile hepatice, fiind usor digerabila.O ceasca de suc de sfecla rosie contine 75 de calorii, 0,3 g grasimi, 3,4 g fibre, 17 g carbohidrati, 131 mg sodiu, 136 mg acid folic, 0,6 mg mangan si 519 mg potasiu.

Proprietati terapeutice
-Ajuta in tratarea infertilitatii
-Sucul de sfecla rosie ajuta ficatul sa distruga grasimile depozitate, ca mentine sanatatea ficatului si ajuta la buna functionare a acestuia
-Frunzele sale sunt folosite in medicina populara pentru tratarea ranilor si a plagilor greu vindecabile
-Radacina este folosita pentru intremarea convalescentilor, oprirea dezvoltarii tumorilor, echilibrarea tensiunii si a sistemului nervos.
-Sucul de sfecla rosie prezinta de asemenea proprietati antigripale si antiinfectioase
Leacuri din traista bunicii
-Anemie - Sucul de sfecla rosie stimuleaza puternic formarea de globule rosii, mai ales atunci cand este consumat pe stomacul gol. Se consuma impreuna cu sucul de morcovi: un sfert de pahar de suc de sfecla si trei sferturi de suc de morcovi, de doua ori pe zi, dimineata si la pranz.
-Leucemie - Se tine o cura de 49 de zile, in care se consuma doar vegetale (deci fara carne, lactate, margarina etc.) netrecute prin foc. In primele trei zile ale curei, se consuma doar suc de sfecla rosie: 250 ml de suc pe zi, care se bea cu lingurita, inghititura cu inghititura, trecandu-l pe sub limba. Zilnic, pana la completa vindecare, se va consuma acest suc, in cantitatea si in modul descris anterior.
-Cancer - S-a demonstrat ca sfecla rosie opreste multiplicarea celulelor canceroase din sange, prind astfel dezvoltarea tumorilor, indiferent de localizare. Se face un cocktail din zece linguri suc de sfecla rosie, 20 de linguri suc de morcovi si un pahar suc de mere, din care se administreaza patru pahare pe zi, vreme de minimum 60 de zile.
-Gripa, viroze, in general - Inca nu se cunoaste exact mecanismul prin care substantele din sfecla rosie actioneaza, dar cert este ca aceasta leguma ajuta corpul sa se apere de majoritatea bolilor produse de virusi. In perioadele critice ale bolilor virale, nu se consuma nici un fel de aliment solid sau bogat in calorii, ci doar sucuri si extracte lichide de plante. Doza minima de suc de sfecla este de 150 ml pe zi, care se bea ca atare sau diluat cu un suc mai gustos (de mere, de pilda).
Boli hepatice - efecte drenoare asupra ficatului, favorizand in acelasi timp regenerarea celulei hepatice si ajutand la combaterea infectiilor localizate aici.[Sursa www.terapiinaturiste.ro ]
Cura de trei saptamani cu sfecla rosie
“O cura cu suc de sfecla rosie dureaza trei saptamani. In aceasta perioada se beau unul-doua pahare cu suc pe zi, intre mese. Sucul ajuta ficatul sa elimine substantele periculoase pe care le ingeram o data cu alimentele. Este posibil ca unor persoane sa nu le placa sucul de sfecla ca atare. In asemenea cazuri, pentru imbunatatirea gustului, sucul poate fi diluat cu apa sau amestecat cu alte sucuri de legume sau de fructe: lamaie, mar, morcov, castravete”, ne sfatuieste dr Cristina Pavel. Specialistul nostru ne atrage atentia sa nu bem mai mult de doua pahare cu suc de sfecla pe zi, pentru ca pot aparea ameteli, greturi, stari de voma. [Sursa http://sanatate.jurnalul.ro ]
Contraindicatii
Este contraindicata in diabet, avind continut ridicat de zaharuri si glutamina si nici in caz de litiaza oxalica.Sucul de sfecla rosie, consumat proaspat, ridica tensiunea arteriala si poate provoca spasmul vaselor sanguine. Se recomanda ca sucul de sfecla rosie sa fie consumat la doua ore dupa ce a fost stors.Siropuri energizante din sfecla rosieConsumata coapta sau cruda, ca salata cat si sub forma de suc simplu sau in amestec cu alte ingrediente, sfecla rosie este un aliment extrem de nutritiv. Dupa cum ne-a spus terapeut Iuliana Tunaru, nutritionist si specialist in fitoterapie, sfecla rosie are un puternic efect de energizare si de remineralizare a organismului.
Intr-o sticla de 1 litru se pun 4 linguri de sfecla rosie data prin razatoare, 4 linguri de ulei de masline, 4 galbenusuri de ou, 4 linguri de miere poliflora si 1 lingura seminte de in. Se amesteca bine si se umple sticla cu un ceai preparat prin macerare la rece, timp de 8 ore, din patlagina, coada-calului, busuioc si vasc (frunze sau ramuri tinere uscate), in parti egale. Se agita compozitia si se bea pe parcursul unei zile, cu o ora inaintea meselor principale. Acest sirop este foarte util in tratarea anemiilor, a asteniilor de primavara si de toamna, fiind un foarte bun energizant natural in caz de oboseala generala.
O alta reteta este din 6 linguri suc de sfecla rosie, 6 linguri ulei de masline, 6 linguri de miere poliflora, 6 galbenusuri de ou si 2 linguri de hrean bine maruntit. Toate aceste ingrediente 'se bat' pana cand se obtine o pasta, care se amesteca in 500 ml ceai rece de busuioc, preparat prin macerare timp de 8 ore. Se ia de 3 ori/zi, cu jumatate de ora inaintea meselor principale. Sucul se imparte in asa fel incat sa fie luat de 6 ori in doua zile. Este un foarte bun energizant, ajutand totodata si in tratamentul afectiunilor pulmonare. [Sursa www.evenimentul.ro ]

Ultimele produse cu reduceri