Retete culinare recomandate in colitele cronice si gastritele hipoacide [26 de retete]

Retetele urmatoare sunt pentru 4 portii fiecare.1-Bors de perisoare cu smantana
Carne de vaca fara os 320 gfranzela 100 g,oua,2 buc.,orez 50 g,supa de oase 1,5 l,smantana 200 g,bors de putina 500 ml,leustean verde
Carnea se trece prin masina de tocat de 2 ori impreuna cu ceapa si franzela muiata si stoarsa.Se adauga sare,un ou,1 albus,si se formeaza perisoare care se fierb in supa de oase.Se adauga smantana amestecata cu un galbenus si orezul si borsul fierte separat.La sfarsit se adauga verdeata tocata marunt.
2-Bors de zarzavat pasat
Dovlecei 150 g,morcovi 130 g,telina 120 g,patrunjel radacina 80 g,cartofi 300 g,rosii 120 g,supa de oase degresata 1,5 l,bors de putina 500 ml,verdeata tocata,sare.
Supa se pune la fiert,se adauga telina,patrunjelul si morcovii taiati rondele.Dupa 30 de minute se pun si cartofii si dovleceii curatati si taiati,iar dupa 20 de alte minute se pune si borsul fiert separat si rosiile curatate de coaja si taiate cuburi.Se potriveste de sare,se mai fierbe 5 minute,apoi se ia de pe foc si se trece prin sita.Se adauga si verdeata tocata la servit.
3-Supa acra de peste
Crap 1 kg,rosii 400 g,zarzavat de supa 200 g,ceapa 100 g,lamaie 100 g,marar,leustean,sare
Capul si coada de peste se fierb in apa 20 de minute.Se adauga apoi in zeama pe care o strecuram ceapa tocata si zarzavatul fin tocat si se fierbe 30 de minute.Se adauga apoi pestele taiat bucati,rosiile decojite si taiate cubulete,si se mai fierba 10 minute dupa care se acreste si se adauga verdeata tocata.
4-Supa de carne
Carne cu oase 1,5 kg,morcovi 250 g,telina 250 g,albitura 200 g,ceapa 150 g,varza dulce 200 g,ardei grasi 150 g,sare.
Carnea se taie bucati,iar oasele se sparg cu barda.Se pun la fiert impreuna in apa cu sare si se spumeaza.Se fierb 2-3 ore apoi se adauga zarzavatul curata si taiat in 4,si se mai fierb 1 ora,dupa care se strecoara supa si se servest cu o bucata de carne la fiecare portie.
5- Supa a la grec
Supa de carne strecurata 1,5 l,orez 50 g,lapte 100 ml,galbenusuri 2 buc.,lamaie 100 g,patrunjel tocat,sare.
Supa se pune la fiert.Cand a dat in fiert se adauga orezul fiert separat,galbenusuirle amestecate cu late si zeama de lamaie.Se mai da intr-un clocot dupa care se potriveste de sare si se adauga patrunjel verde tocat.
6-Supa de oase cu galuste de faina
Supa de oase degresata 1,5 l,lapte 100 ml,faina 50 g,unt 20 g,oua 2 buc.,verdeata tocata,sare.
Se pune untul in tigaie,se adauga faina cand s-a topit,pe urma laptele si se maesteca pana se prinde compozitia.Dupa ce s-a racit se adauga galbenusurile,iar la urma albusurile batute spuma.Din acesta compozitie se ia cate o ligura si se adauga in supa care fierbe separat.Se fierb 20 de minute,se potriveste de sare si se serveste cu carne tocata.
7-Supa de oase cu omleta
Supa de oase degresata 1,5 l,oua 2 buc,lapte 100 ml,sare,verdeata tocata
Ouale se bat cu laptele si se toarna intr-o cratita unsa cu unt.Se aseaza cratita la bain marie,se acopera cu un capac,apoi se fierbe 15 minute.Se rastoarna pe o planseta si se taie cuburi care se pun in supa de oase,se potriveste de sare si se serveste cu verdeata toacat.
8-Supa de oase cu orez
Supa de oase 1,5 l,orez 100 g,verdeata,sare
Se fierbe orezul spalat in supa amestecand sa nu se prinda de va.Se serveste cu verdeata tocata.
9-Supa cu spanac
Supa de oase 1,5 l,spanac 500 g,unt 20 g, faina 10 g,galbenus 1 buc,smantana 100 g,verdeata tocata,sare
Spanacul spalat se fierbe in apa cu sare apoi se trece prin masina de tocat.Se adauga apoi la supa care fierbe spanacul tocat,untul,faina amestecata desfacuta cu putina zeama,si galbenusul batut cu smantana.Se saraeza si se serveste cu verdeata tocata.
10-Antricoate la gratar
Antricot de vaca 480 g,ulei 20 g,cartofi 800 g,lapte 200 ml,unt 20 g, cimbru,sare
Antricoatele se taie felii,se bat ca pe snitel,se ung cu ulei,se sareaza,se presara cu cimbru si se frig pe gratar pe ambele parti.Cartofii se fierb,se curata,se trec prin masina de tocat,se amesteca cu lapte si unt si se potriveste gustl de sare.Antricoatele se servesc cu piure de cartofi.
11-Budinca de carne de vaca cu spanac
Carne de vaca 480 g,spanac 1,6 kg,faina 60 g,supa de oase degresata 400 ml,oua 1 buc,ulei 40 g,sare.
Spanacul se inabusa cu o lingura de ulei si putina apa,iar arnea se taie fasii cat mai subtiri,se pune intr-o cratita cu restul de ulei si cu putina apa si se inabusa 30 de minute.Supa de oase se ameteca cu faina,galbenusul,albusul batut spuma,spanacul si carnea si se da totul la cuptor sa se coaca in baie de apa,45 de minute.La servire se adauga sos de rosii la fiecare portie.
12-Budinca din carne de vaca cu taietei
Carne de vaca 480 g,taietei 400 g,ulei 40 g,oua 1 buc,smantana 80 g,faina 15 g,verdeata tocata,sare
Se fierb apoi se clatesc bine taieteii.Carnea se fierbe in apa cu sare apoi se trece de 2 ori prin masina de tocat si se amesteca cu ulei,sare si verdeata.Se pune intr-o tava tapetata cu faina un start de taietei,unul de carne,apoi inca unul de taietei.Deasupra se unge cu oul batut cu 30 g smantana,se coace 45 de minute in baia de apa apoi se adauga si restul de smantana.
13-Budinca de macaroane cu carne de vaca si sos de rosii
Macaroane 360 g,carne de vaca 480 g,ulei 40 g,oua 1 buc,smantana 80 g,rosii 320 g,supa de oase 200 ml,faina 20 g,sare
Macaroanele se rup in doua si se fierb in apa cu sare,apoi se clatesc bine.Carnea se trece de 2 ori prin masina de tocat apoi se inabusa cu uleiul.Macaroanele se amesteca cu oul si smantana si se astern apoi intr-o tava pudrata un rand de macaroane,unul de carne,apoi restul de macaroane.Se da la cuptor in baie de apa.Rosiile se strivesc,se fierb 30 de minute,se trec prin sita apoi se mai fierb 15 minute amestecate cu o lingurita de zahar si una de faina.Se srevesc cu sosul de rosii.
14-Carne de vaca in sos de rosii
Carne de vaca 640 g,rosii 350 g,faina 40 g,supa de oase degresata 400 ml,unt 20 g,verdeata,sare.
Carnea taiata in fliute cat mai mici se inabusa 30 de minute.rosiile taiate se fierb 30 de minute,se paseaza,se trec prin sita,apoi se adauga supa de carne si carnea si se mai fierb inca 20 de minute.Se serveste cu verdeata tocata.
15-Carne de vaca inabusita cu piure de spanac
Carne de vaca 640 g,morcovi 150 g,telina 125 g,patrunjel 75 g,spanac 1,6 kg,unt 20 g,ulei 20 g,faina 50 g,supa de oase degresata 100 ml,lapte 150 ml,lamaie 50 g ,sare.
Carnea de vaca se pune la fiert in apa cu sare pentru 2-3 ore,apoi se adauga zarzavatul si se mai fierbe 1 ora.Spanacul se curata,se spala in mai multe ape,se inabusa in ulei,cu putina apa si sare si se trece de 2 ori prin masina de tocat,se adauga untul,laptele si faina desfacuta in supa de oase.Se fierbe cateva minute apoi se da la cuptor in baie de apa pentru 25 de minute.La fiecare portie se pun 2-3 bucati de carne de vaca si cateva linguri de spanac.Se stropeste cu putina zeama de lamaie.
16-Chiftele din carne de vaca la gratar
Carne de vaca 680 g,cartofi 75 g,franzela 60 g,oua 1 buc.,unt 20 g,verdeata,sare.
Carnea de vaca se trece prin masina de tocat impreuna cu cartofii cruzi si cu franzela inmuiata in apa si starsa.Se adauga oul,verdeata si sarea,apoi se formeaza chiftele si se frig pe gratar pana sun t bine patrunse.Se servesc unse cu unt.
17-Friptura de vaca la gratar
Carne de vaca 640 g,cartofi 1,2 kg,supa de oase degresata 200 ml,unt 30 g,sare.
Carnea se taie felii se bate ca pe snitele si se frige pe gratar.Se serveste unsas cu unt si cu piure de cartofi.Pentru piure cartofii se fierb ain apa cu sare,apopi se piseaza si se amesteca cu supa de oase.
18-Mititei dietetici
Carne de vaca[ceafa] 480 g,cimbru,sifon 80 ml,sare
Carnea de vaca se trece de 2-3 ori prin masina de tocat,se amesteca cu sarea,sifonul si cimbrul si se coc pe gratar dupa ce au stat 24 de ore la frigider.
19-Snitel inabusit cu piure
Carne de vaca 640 g,ulei 30 ml,morcovi 150 g,telina 75 g,patrunjel 75 g,cartofi 1 kg,supa de oase degresata 200 ml,unt 40 g,verdeata tocata,sare.
Carnea se bate ca pe snitele apoi se frige inabusit sub capac cu uleiul,zarzavatul de supa,sare si putina apa.Cartofii se fierb ,se piseaza si se amesteca cu zeama de supa.Se sreveste fiecare snitel cu piure si putin sos de legume.
20-Tocanita din carne de vaca
Carne de vaca 480 g,ceapa 75 g,rosii 300 g,castraveti 300 g,faina 175 g,ulei 20 g,vin 200 ml,usturoi 10 g,oua 1 buc,sare.
Carnea se taie in bucatele mici de 20-30 g si se pune la prajit inabusit cu ceapa tocata, ulei si putina apa.Dupa o ora se adauga rosiile curatate de coaja si seminte si taiate cuubri,usturoiul tocat si o lingura de faina,vinul si se lasa sa fiarba.Din restul de faina,putina sare si apa se formeaza o coca din care se rup bucatele de marimea unei alune si se adauga la sos,dupa care se mai fierb cteva minute.
21-Salata de sfecla
Sfecla rosie 1 kg,ulei 30 ml,otet,sare.
Sfecla se coace in cuptor,se curata de coaja,se da pe razatoare,apoi se amesteca cu otet,sare i ulei si se lasa cateva ore la rece.
22-Sos de marar
Supa de oase degresata 600 ml,faina 40 g,smantana 60 g,mara verde tocat,sare
Se pune la fiert cantitatea de 400 ml supa de oase.Faina se desface in restul de 200 ml si se fierbe cateva minute amestecand pana se ongroase bine.Se potriveste gustul de sare si marar tocat apoi se adauga si smantana si se ia de pe foc.
23-Crema de cacao la cesti
Cacaco 25 ml,lapte 750 ml,zahar 100 g,zahar vanilat 1 plic,oua 3 buc.
Se fierb laptele cu zaharulsi zaharul vanilat.Se bat ouale cu cacaoa apoi se adauga cate putin laptele fiert si racit.Se pune ametecul in cesti care se fierb la bain marie,la cuptor pana se leaga crema care se da apoi la rece.
24-Crema de cafea cu gelatina
Lpate 200 ml,cafea fiarta slaba 400 ml,zahar 60 g,oua 1 buc,gelatina 2 foi,zahar vanilat 1 plic.
Galbenusul se amesteca cu zaharul si se subtiaza cu laptele rece.Se adauga cafeaua fierbinte cate putin si se fierbe pana se leaga putin.Se ia de pe foc si se adauga gelatina dizolvata in apa calduta,zaharul vanilat si albusul batut spuma si se amesteca usor.Se torna compozitia in cesti si se da la rece.
25-Crema de zahar ars
Lapte 500 ml,zahar 80 g,oua 4 buc,zahar vanilat 1 plic.
Ouale se amesteca cu 60 g de zahar apoi se amesteca cu laptele fiert picurat cate putin.Cu restul de zahar se caramelizeaza o forma,se torna compozitia apoii se coace la bain-marie la cuptor pana se prinde.
26-Rulada cu gem de gutui
Oua 4 buc,faina 60 g,zahar 60 g,zahar vanilat 1 plic,jeleu de gem 100 g,unt 20 g.
Se amesteca galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat.Albusurikle se bat spuma,se amesteca cu galbenusurile,faina si 10 g de unt.Se intinde compozitia pe o hartie unsa cu unt[intr-o tava] si se da la cuptor cca 4-6 minute.Se scoate pe o planseta,se unge cu gem de gutui,se ruleaza si se da la rece.

Ultimele produse cu reduceri