sfaturi pentru parintii copiilor supraponderali


In cazul in care copilul dumneavoastra nu este adecvat hranit si in pericol de a deveni supraponderal, ne intrebam ce s-ar putea face? Familia este cel mai important factor in viata unui copil si joaca un rol major in sprijinirea copiilor la a opta pentru alegerile corecte. Sondajele arata ca, copiii sunt mai dispusi sa manance sanatos si de a face sport atunci cand ceilalti membri ai familiei urmeaza un stil de viata sanatos. Este important ca toti membrii familiei sa incerce a trai si a se alimenta sanatos.Fara indoiala, parinti sunt modele pentru copiii lor. Acest lucru este evident in alimentatie ca si in viata de zi cu zi in care copiii de obicei ,dobandesc obiceiuri de la parintii lor. In zilele noastre datorita serviciului parintii mananca din ce in ce mai putine mese cu copiii lor.Prin urmare, ar trebui sa incercam sa mancam cat mai mult posibil la masa cu copiii nostri, pentru ai dirija in mod corespunzator spre o alimentatie sanatoasa.
Beneficiile rezultate din impartirea meselor, cu copii, sunt:
1. Suntem un exemplu pentru copilul si acesta poate invata de la noi. Acesta isi va dezvolta singur un mod de alimentare adecvat.
2. Copilul nu se va simti izolat sau pedepsit, deoarece este supraponderal.
3. Suntem siguri ca astfel copiii nostri mananca alimente adecvate si sanatoase.
4. Putem intelege ce place si ce nu-i place copilului.
5. Putem arata copiilor nostri produsele alimentare si de retete noi.
6.In timpul mesei putem discuta cu copilul despre tot ceea ce il intereseaza. Mesele de acasa vor constitui mai tarziu un ghid pentru alegerile sale de mai tarziu in privinata alimentelor sau pentru mesele pe le consuma singur.
Puteti incuraja si indruma copilul catre alegeri corecte:
a.Spre a cumpara o varietate de alimente sanatoase, cum ar fi fructe, paine, legume si cereale.
b.Spre a-si forma un program cu ore fixe pentru fiecare masa si gustare
c.Spre a restrictiona snack-uri si gustari cu multe grasimi si zahar (care nu sunt numai necorespunzatoare, dar reduc si apetitul pentru consumul unor alimente sanatoase)
d.Spre a incuraja copilul la a consuma cat mai multa apa potabila in loc de bauturi racoritoare si suc dulce
e.Cum am spus si mai sus,in primul rand trebuie sa ii dati exemplu

Grasimile si fibrele in dieta copiilor
Cu toate ca si grasimile sunt necesare pentru dezvoltarea armonioasa a unui copil , dupa varsta de 2 ani, va trebui sa constituia numai 30% din consumul total de calorii pe care copilul primeste zilnic. Aici va sugeram cateva modalitati de a reduce de grasimile in dieta a copilului:
1-Schimbati-laptele cu cel cu 1,5% grasime din lapte dupa varsta de 2 ani
2-Preferati iaurturile cu continut scazut de grasimi
3-Scoateti pielea de la pui si stratul vizibil de grasime din carne
4-Gatiti in mod sanatos daca se poate folosind ulei de masline si nu unt. O buna metoda de preparare este coacerea la cuptor,si gatitul in aburi.Evitati prajelile. In loc de alimente grase, alege alimentele bogate in fibra, cum ar fi cerealele, paine integrala, mazare,fasole, fructe si legume. Fibrele sunt necesare pentru copii.O alimentatie bogata in fibre protejeaza impotriva cancerului si a bolilor cardiovasculare in viitor. Daca hranim copilul cu o cantitate corespunzatoare de fructe si
legume si paine cu boabe intregi de cereale ce suntem pe drumul cel bun in ceea ce priveste aportul de fibra. Administrarea de fibre poate fi marita in cazul in care servirea bucatelor este insotita de salate de legume proaspete si de pregatirea meselor numai cu leguminoase o zi sau doua ori pe saptamana. Atentie, cu toate acestea, cresterea numarului de fibra in alimentatie trebuie facuta treptat, pentru ca cresterea brusca a aportului de fibre provoaca tulburari intestinale (balonare, gaze). In plus, copilul trebuie sa bea mai multa apa astfel s-ar reduce orice tulburari intestinale . De asemeni, aportul excesiv de fibre impiedica absorbtia unor vitamine si oligoelemente, deci trebuie sa avem grija sa nu facem excese.
Cum reducem aportul de dulciuri
Aproape toti copiii arata o preferinta pentru dulciuri. Exista putine lucruri ce le putem face pentru a
schimba aceasta preferinta. Obuna idee ar fi sa nu tinem in mod constant dulciuri in casa. Copiii care
mananca multe dulciuri nu mai au pofta sa consume si alimente sanatoase, asa ca ar trebui sa le oferim din cand in cand si nu ca o gustare pe zi.
Aveti posibilitatea de a controla consumul de zahar prin a da copilului apa sau cu lapte de 1% grasima in loc de bauturi racoritoare si suc dulce siprin a verifica etichetele nutritionale. Alimentele cu continut ridicat de zahar ar trebui evitate.
Masa in afara domiciliului
Pe masura ce copilul incepe sa-si petreaca mai mult timp in afara domiciliului, ar trebui sa-i sugeram
alegerile corecte pentru mese si snack-uri pentru a fi consumate in afara domiciliului. Mai multa importanta, cu toate acestea, ar trebui sa se acorde meselor pe care le va manca acasa. Masa trebuie sa se ofere toti nutrientii necesari, care lipsesc in mod normal, de la mesele in afara domiciliului caci este cunoscuta preferinta acestora pentru dulciuri si snacks-uri.Copii de multe ori mananca si in afara domiciliului. Aceste mese pot fi gustari in scoala mese la petrecerile unde ia parte, sau mesele cand vizita un prieten.
Ce putem face pentru a controla alimentatia sa?
-Sa se insiste pentru un mic dejun consistent dar sanatos, inainte de a pleca acasa
-Pregatiti-i dumneavoastra gustare la pachet pentru la scoala . In cazul in care scoala are
chiosc sau cantina scolara,ar trebui sa verificati alimentele disponibile. Daca nu sunteti de acord cu ceva dati-i sfaturi cu privire la modul de a alege produse alimentare pentru gustare. Incurajati copilul de a-si alege salate si legume in bucatele ce va lua din afara.
Unele sugestii pentru mese afara, sunt: sandwich cu carne de curcan sau de pui, cu ton fara maioneza,in loc de sandwichi cu salam,piftele si maioneza , popcorn in loc de snacks, inghetata in loc de prajituri, sandwich-uri cu legume si branza telemea.
Un alt sfat ce nu tine de alimentatie dar tot de o educatie sanatoasa este sa ii ingraditi numarul de ore in fata televizorului sau a calculatorului si sa il inscrieti la un club sportiv,la un sport preferat,si sa il incurajati sa se joace in aer liber pentru a arde caloriile consumate peste zi.

Ultimele produse cu reduceri