Seleniul in corpul uman,importanta sa

Seleniul este un element chimic descoperit in 1817 si botezat astfel dupa denumirea greaca a lunii, Selena. Seleniul este un mineral esential pentru organism, desi se gaseste in cantitati foarte mici un corpul uman.Este un mineral cu proprietati antioxidante,indispensabil in functionarea unor enzime care se gasesc in creier, piele, rinichi si intestin.

Rolul seleniului in organismul uman
- protejeaza impotriva actiunii toxice a unor metale grele, cum sunt plumbul si arseniul
-ajuta la sinteza anticorpilor;
-este implicat si in fabricarea hormonilor tiroidieni.
- modularea proceselor inflamatorii si imunologice,
- asigura reglarea nivelului hormonilor masculini;
- la barbati asigura buna functionare a prostatei.
-ajuta la prelungirea viabilitatii spermatoizilor .
-pentru femei seleniul poate reduce simptomele post-menopauza
-poate inhiba replicarea virusului HIV
-joaca un rol important si in prevenirea cataractei.
-joaca rol in prevenirea anumitor tipuri de cancer
Factori care duc la carenta de seleniu
-Principalul factor al lipsei de seleniu,sunt solurile sarace in acest mineral,folosite in diverse culturi,cum ar fi cea de grau sau de porumb,care conduc la o lipsa de seleniu in masa.Populatii intregi sunt afectate din aceasta cauza.Din pacate si la noi in tara solul este sarac in seleniu.
-Alta cauza sunt si tehnicile de prelucrare alimentara,care pot distruge partial sau total acest mineral.
-Tutunul scade absorbtia seleniului in tubul digestiv
-Alcoolul, de asemenea, scade nivelul de seleniu din organism.
Carenta de seleniu si urmarile ei
Nivelul crescut al colesterolului, cresterea lenta, infectiile frecvente, reducerea functiilor ficatului si sterilitatea masculina sunt principalele semne ale insuficientei seleniuluii in organismul uman.
Lipsa seleniului din organism se asociaza cu o crestere a episoadelor depresive si anxioase.Nivelele mici de seleniu pot agrava ateroscleroza (placi formate prin depunerea de lipide, in special colesterol, in peretii arterelor) si pot conduce la imbatranire prematura.Deficitul de seleniu a fost asociat cu unele forme de cancer.
Surse naturale de seleniu
Alimentele cu cel bogat continut de seleniu sunt algele marine, fructele de mare, branzeturile,carnea rosie si in general in toate alimentele care contin proteine.Din acestea amintim:peste si scoici, carne , rinichi, ficat, germeni de grau,oua,branza topita,telemea,camambert,linte, tarate, ton, ceapa, rosii, broccoli.
Atentie!!!Excesul de seleniu
In exces (peste 900 mcg/zi), seleniul produce un sindrom toxic, manifestat prin dermatita, caderea parului, distrofii ale unghiilor,orbire, meteorism, paralizia muschilor,tulburari respiratorii, neuropatie periferica asociata cu niveluri plasmatice de seleniu de peste 100 mcg/zi. Expunerea la vapori cu seleniu produce acumularea de lichid in plamani, halena de usturoi, bronsita, pneumonita, astm bronsic, greata, frisoane, febra, cefalee, dispnee,conjunctivita, dureri abdominale, diaree si hepatomegalie.

Ultimele produse cu reduceri