Cuprul in organism si importanta sa

Este un oligoelement a carui importanta este cunoscuta din timpurile lui Hipocrate, care il prescria in tratamentul unor afectiuni.Nu s-au stabilit doze zilnice dar medicii recomanda cantitati cuprinse intre 1,5 si 3 mg,in organism afladu-se intre 100 si 150 mg.

Rolul cuprului in organism
-are efect antioxidant
-este esential in metabolismul vitaminei C
-inlatura procesele inflamatorii
-calmeaza durerile,mai ales bolnavilor de artrita prin purtarea unei bratari de cupru in jurul incheieturii
-ajuta sa evitm bolile infectioase
-stimuleaza capacitatile de aparare ale organismului
-are efect antiinflamator,antiinfectios,si antitumoral
-asigura absorbtia fierului in organism
-este esential in procesul de sinteza a colagenului
Surse naturale de cupru
In stare naturala,valori mai ridicate de cupru se regasesc in:pere, gutui, cirese, visine, alune, castane, lamaie, morcov, sfecla rosie, vinete, nasturel, nuci,fructe de mare, vin rosu, ciocolata, nucile, fasole, mazare, ciuperci, seminte, cereale integrale , cacao pudra,albus de ou,organe de animale,
Lipsa de cupru si simptomele ei
Lipsa cuprului poate produce fenomenul de osteopatie, oboseala, tulburari de respiratie , alopecia , eruptiile, emfizemul, nivelul marit al colesterolului, infectiile frecvente, cantitatea redusa de celule albe in sange, depresia, afectarea muschiului cordului, osteoporoza si, posibil, artrita reumatoida. La copii, deficitul de cupru poate duce la tulburari in formarea globuleleor rosii, ceea ce favorizeaza aparitia anemiei.
Factori care conduc la carenta de cupru
Deficienta de cupru manifesta clinic este extrem de rara.Leucopenia diferentiaza anemia datorata carentei de cupru, de cea feripriva. Riscul cel mai mare de a dezvolta o carenta de cupru au prematurii, nou-nascutii 'small for date', sugarii cu diaree prelungita, sugarii si copiii care se refac dupa perioade de malnutritie, indivizii cu sindroame malabsorbtive (boala celiaca, sprue, sindrom de intestin scurt etc), persoanele cu fibroza chistica .Alti factori:
-alcoolul poate amplifica deficitul de cupru
-galbenusul de ou poate impiedica asimilarea cuprului in intestine
-fierul poate reduce capacitatea de asimilare a cuprului
-molibdenul determina cresterea pierderilor de cupru prin caile urinare
Atentie!!Excesul de cupru...
Si cuprul, ca si alte oligoelemente, poate deveni toxic, daca aportul depaseste anumite valori. Excesul de cupru se manifesta prin varsaturi, insomnie, caderea parului, ciclu menstrual neregulat, depresii psihice, hipertensiune. Predispuse catre inmagazinarea cuprului in exces sunt persoanele cu hepatita, ciroza sau boala Wilson, iar acestea nu trebuie sa ia niciun supliment de cupru.

Ultimele produse cu reduceri