Scortisoara (Cinnamomum verum, sinonim cu C. zeylanicum)

Copacul de scortisoara este o planta vesnic verde, apartinand familiei Lauraceae, originara din Sri Lanka si din sudul Indiei. Scortisoara ,care este coaja de culoare roscata a copacului ,face parte dintre cele mai cunoscute condimente.Scoarta este comercializata uscata sub forma de batoane de aproximativ 10 cm lungime, sub formă de bucatele sau gata macinata.In China si India se mai folosesc si mugurii de scortisoara.Mugurii de scortisoara sunt fructele necoapte culese la scurt timp dupa inflorire; ele sunt asemanatoare cuisoarelor la forma. Acesti boboci sunt mai putin aromati decat scoarta si mirosul lor este mai slab, pur si dulce.Scortisoara este un condiment cunoscut si folosit de mult timp, fiind intalnit inca din Egiptul antic, mentionat in Biblie , amintit de Herodot. Evul Mediu o consacra ca unul din cele mai populare condimente, gustul si aroma sa fiind cautate si pretuite.
Ea pare sa devina, pe langa condiment sau agent curativ al unor practici medicale traditionale de tip Ayurveda, un instrument util in tratamentul bolilor moderne. Ca planta de leac are urmatoarele proprietati : Analgezic, antiseptic, antispastic, afrodiziac, astringent, carminativ, insectivid, stimulant.

poza reteta culinara

In bucatarie cea mai larga utilizare o cunoaste cum este si firesc in tarile producatoare,cat si in Asia de Vest,de Sud-Vest,Asia Centrala,Nordul si centrul Africii,atat la prepararea mancarurilor,cat si a dulciurilor.In Europa este folosita mai mult in cofetarie si panificatie.Totusi in zona mediteraneeana este folosita si la condimentarea mancarurilor cu carne si legume,a sosurilor,cat si a unor feluri de preparate din carne.

Ultimele produse cu reduceri