Salotele (Allium ascalonicum) numite si esalot,hasma sau ceapa mica, rosie sunt plante anuale erbacee din familia Alliaceae (numita anterior Lilliaceae). In alte limbi: echalotte (fr.), shallot (eng.), schalotte (ger.), scalogno (it.), chalota (es.)
Salota este o planta cu frunze cilindrice, cavitare, care formeaza o tufa cu inaltimea de 20-30 cm. Inflorescenta este umbeliforma, sferica. Semintele sunt mici si negre.Bulbii de sub pamant cuprind catei asemanatori cu usturoiul.
Bulbii de salota contin ulei volatil si sunt folositi ca aroma sau pentru asezonare la salate in stare cruda sau fierti la diferite sosuri.In stare proaspata, salota este picanta, iute si lacrimogena.
Gustul iute este asemanator cu al cepei dar aduce si cu usturoiul.Este specifica bucatariei franceze. Salota pare a fi de origine din Asia centrala sau de vest.A fost adusa In Occident de franci, dupa asediul de la Ascalon, la sfarsitul primei cruciade.
Se foloseste ca planta aromatica in multe sosuri si, sub forma cruda, in salate, tocata sau taiata felii subtiri. Inlocuieste usturoiul cand se doreste obtinerea unei arome mai delicate.In Extremul Orient se sugereaza utilizarea salotelor in locul cepei, pentru ca seamana mai bine cu ceapa asiatica, atat in privinta gustului, cat si a dimensiunilor.
Salota sau hasmaua nu este o planta medicinala, dar este una sanatoasa ale carei virtuti medicinale sunt recunoscute.
Proprietatile terapeutice: usurarea discomfortului stomacal si e un bun agent antidiareic, expectorant, diuretic, antitusic si impotriva racelii.